30 januari 2015

Stop gedobbel met beurskoersen

Steeds meer websites bieden consumenten de mogelijkheid om te gokken op koersveranderingen. Via zogenaamde ‘binaire opties’ kan geld ingezet worden op de richting waarin koersen zich ontwikkelen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dit gokspel aan banden leggen, maar stuit daarbij op Europese bezwaren. Paul Tang stelt namens de PvdA in het Europees Parlement vragen rond deze praktijken.

Paul Tang: “Geld inzetten op beursontwikkelingen kan tegenwoordig binnen een paar muisklikken. Een binaire optie heeft alles weg van een gokspel, maar de Europese wetgeving ziet dat anders. Binaire opties zijn op de lijst van erkende financiële producten beland. Maar sommige consumenten zullen worden verleid door misleidende reclames van waarschijnlijk niet zeer frisse bedrijven tot gokgedrag, met alle risico’s voor gokverslaving.”

De AFM heeft al erkend dat binaire opties “kenmerken van kansspelen” bevatten. De reden dat ze er niet in slagen tegen het product op te treden, is dat buitenlandse aanbieders nog steeds  bijna overal in Europa een vergunning kunnen krijgen. Een Belgische website kan in Nederland nog steeds haar diensten aanbieden. Europese actie is daarom nodig.

Paul Tang: “In veel landen zijn al stappen ondernomen om de negatieve effecten van kansspelen, zoals gokverslaving, tegen te gaan. Maar binaire opties lokken consumenten via de achterdeur het online casino in. De Europese Commissie moet daarom de waarschuwing van het AFM ter harte nemen. De binaire opties zouden alleen voor professionele beleggers toegankelijk moeten zijn.”