Door Agnes Jongerius op 24 februari 2016

Stop uitbuiting vrachtwagenchauffeurs door Cyprus-route

De uitbuiting van vrachtwagenchauffeurs via de zogenaamde Cyprus-route gaat onverminderd door. De schijnconstructie is jaren geleden in opspraak geraakt maar wordt nog veelvuldig gebruikt. Dit is aangetoond door het radioprogramma Reporter. .

In november 2013 heeft de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank geconcludeerd dat de zgn. ‘Cyprusroute’ die gebruikt wordt door het bedrijf ‘AFMB ltd.’ illegaal is. Werknemers die via dit wegtransportbedrijf werken zouden in Nederland sociale premies moeten afdragen.

Het bedrijf heeft de vorm van ‘uitzendbureau’ aangenomen en gaat gestaag door met zijn praktijken. Chauffeurs worden aangenomen onder Cypriotische arbeidsvoorwaarden waardoor chauffeurs slecht verzekerd rondrijden. De chauffeurs zelf weten dit echter niet en krijgen na een ongeval of bij ziekte niets uitgekeerd.

PvdA’ ers Agnes Jongerius en John Kerstens willen dat er zo snel mogelijk maatregelen genomen worden om de chauffeurs te beschermen. Dit stellen zij in schriftelijke vragen aan minister Asscher en de Europese Commissie.

“Op dit vlak moeten de inspectiediensten over de grenzen heen kunnen werken. We kunnen niet toestaan dat mensen zo belazerd worden. Europa moet op dit gebied strenger handhaven”, aldus Agnes Jongerius.

Volgens John Kerstens is de aanpak van schijnconstructies een speerpunt van de PvdA in de strijd tegen onderbetaling en verdringing: “De ‘Cyprus-route’ is zo’’n constructie,: aanpakken dus”, aldus Kerstens. .

Licentie intrekken

Kerstens en Jongerius willen dat de vergunning van het bedrijf wordt ingetrokken en dat de Europese Commissie maatregelen neemt om het misbruik aan te pakken.

Het is opvallend dat het bedrijf openlijk reclame kan maken voor de constructie om premies te ontwijken. In een reclamespot roept het bedrijf op om personeel onder te brengen bij AFMB Limited op Cyprus. Zo kunnen ze tot 30% besparen op hun Nederlandse loonkosten en kunnen zo de concurrentie uit Oost-Europa aan .Transport Belangen Vereniging NL heeft al jaren klachten over dit bedrijf. Ook FNV en CNV krijgen steeds meer klachten van chauffeurs die in de problemen zijn gekomen.

Agnes Jongerius

Agnes Jongerius

Als Europarlementariër namens de PvdA hou ik me in mijn tweede termijn in het Europees Parlement met name bezig met de onderwerpen werkgelegenheid, sociale zaken, arbeidsomstandigheden en handel. Europa heeft een grote opdracht om snel werkgelegenheid te creëren. Daarbij moet er scherp gekeken worden op de kwaliteit van werk dat geboden wordt: Europa heeft een

Meer over Agnes Jongerius