28 mei 2015

Streep in het zand bij VS-handelsverdrag

Het Europees Parlement heeft de  voorwaarden verscherpt voor de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag met de VS, TTIP. Zeker op het punt van werknemersrechten en sociale standaarden mag Europa geen water in de wijn doen. Ook de private geschillenregeling via ISDS moet op de helling.

Dat bleek vandaag bij de stemming in de commissie internationale handel van het Europees Parlement over een lijst van aanbevelingen voor de TTIP-onderhandelingen. Onder druk van de sociaaldemocraten spreekt het Europees Parlement zich uit, dat een eventueel akkoord met de VS niet mag leiden tot een verwatering van de Europese waarden en normen. Eurocommissaris Cecilia Malmström kreeg de waarschuwing binnen deze lijnen te werken, wil ze uiteindelijk instemming van de Europarlementariërs verdienen.

Agnes Jongerius, PvdA Europarlementariër en vertegenwoordiger in de handelscommissie: ‘We eisen als Parlement een sociaal verdrag met de Amerikanen, waarin bindende afspraken worden gemaakt over werknemersrechten en sociale standaarden. Onze Europese, hogere standaarden mogen niet omlaag worden getrokken door oneerlijke concurrentie met Amerikaanse bedrijven. Sterker nog, we moeten de onderhandelingen juist benutten om de belabberde rechtspositie van Amerikaanse werknemers te versterken,’ aldus Jongerius.

‘Verder verzoeken we de Commissie om haar huiswerk te doen over de werkgelegenheidseffecten van TTIP. Als er arbeidsplaatsen verloren gaan door het aangaan van een interne markt met de VS, dan moeten we dit weten. Op zijn minst moet er een sociaal plan komen voor de getroffen werknemers. Slechte effecten op onze Europese arbeidsmarkt kan  reden zijn om van dit verdrag af te zien.’

In Nederland en in veel andere lidstaten is er een heftig debat ontstaan over de geschillenbeslechting voor internationale investeerders. Jongerius: ‘Private tribunalen waar bedrijven achter gesloten deuren landen voor miljoenen euro’s aanklagen, zijn totaal onacceptabel. Als parlement eisen wij  afspraken met de Amerikanen over geschillenbeslechting door onpartijdige rechters in volledige openbaarheid. Als het aan het Europees Parlement ligt, komt er een einde aan ISDS.’

Ondanks deze stellingname vandaag roept Agnes Jongerius op alert te blijven: “Waakzaamheid is nog steeds geboden om te voorkomen dat een rechtse meerderheid in het Europees Parlement het toch op een akkoord wil gooien met het bedrijfsleven en zo onze Europese standaarden  verkwanselt.”