Thijs Reuten naar kersverse EU-kandidaat Moldavië

Thijs Reuten naar kersverse EU-kandidaat Moldavië

Zojuist kende de Europese Raad EU-kandidaatsstatus toe aan de Republiek Moldavië. Als eerste Nederlandse Europarlementariër reis ik zondag naar het land voor een tweedaags bezoek. Hier bespreek ik onder meer de stappen die Moldavië nu moet zetten om tot volwaardig EU-lidmaatschap te komen.

Vandaag heeft de Europese Raad de enige juiste beslissing genomen. Het belang van de Oekraïense kandidaatsstatus voor EU-lidmaatschap staat buiten kijf. Maar ook de goedkeuring van de Moldavische aanvraag is een helder signaal van Europese eensgezindheid. Terwijl Poetin dit kleine land aan alle kanten probeert te ondermijnen, kiest de Moldavische bevolking duidelijk voor de Europese Unie. Dat moeten wij omarmen.

Kandidaatstatus is het startschot!

In de stad Chișinău ontmoet ik zondag en maandag een breed scala aan politici, experts en maatschappelijke organisaties. Ook hoop ik tijdens mijn bezoek Buitenlandse Zakenminister Nicu Popescu te spreken.  Kandidaatsstatus is geen finishlijn: het is een startschot.

Broodnodige hervormingen

Er is nu een sterke wil de broodnodige hervormingen in Moldavië te realiseren. Maar EU-leiders hebben hieraan ook, terecht, duidelijke voorwaarden gesteld op het gebied van democratie, rechtsstaat en anticorruptiemaatregelen. Nu moeten we doorpakken met een sterke coalitie van progressieve en pro-Europese krachten, zodat Moldavië zo snel mogelijk kan voldoen aan de eisen voor de start van de toetredingsonderhandelingen.

Jean Monnetdialoog

Op 8 juni werd ik door het Europees Parlement aangesteld als co-facilitator van de Jean Monnetdialoog. In deze rol ondersteun ik de versterking van de parlementaire democratie in Moldavië. De eerste dialoogronde zal in het najaar plaatsvinden.