Uitlevering Oeigoer Idris Hassan naar China levensgevaarlijk

De in Marokko wonende Oeigoer Idris Hassan wordt uitgeleverd aan China. Dat is deze week besloten door het Marokkaanse hof van Cassatie. Ik heb aan de hoogste diplomaat van de Europese Unie, buitenland vertegenwoordiger Borrell, gevraagd om nogmaals bij de Marokkaanse autoriteiten aan te dringen op het niet uit leveren van Idris. Hij loopt gevaar als hij in Chinese handen komt en dat moeten we tegen elke prijs voorkomen.

Vorige week heb ik samen met elf Europarlementariërs van vier politieke groepen in het Europees Parlement een brief gestuurd naar de EU-ambassadeur in Marokko waarin hij vroeg om al het mogelijke te doen in overleg met de Marokkaanse autoriteiten om uitlevering aan China te voorkomen. Helaas bleek deze week dat hij toch wordt uitgeleverd.

De lange arm van Peking reikt tot ver buiten China waar Oeigoeren worden geïntimideerd. Het vragen om uitlevering via Interpol door gebruik te maken van een Red Notice is bedoeld om internationaal gezochte misdadigers te kunnen aanhouden. Het gerommel van China met de opsporingsberichten moet iedereen alert maken. Daarnaast is er recent een omstreden Chinese benoeming bij Interpol gedaan en vrees ik dat er ook achter de schermen druk is uitgeoefend op Marokko.