Door Agnes Jongerius op 8 september 2015

Veiligheid in transportsector verhogen door betere arbeidsomstandigheden

De PvdA in het Europese Parlement wil dat er maatregelen komen om de veiligheid in de transportsector te verbeteren. Door de slechte arbeidsomstandigheden in de luchtvaart en op de weg lopen vrachtwagenchauffeurs, piloten en passagiers onnodig veel risico’s.

Uit onderzoek is gebleken dat Piloten, zoals bij  Ryanair, die niet in vaste dienst zijn doorvliegen als ze ziek zijn. Dit doen ze omdat ze anders niet betaald krijgen. Veel vrachtwagenbedrijven houden zich niet aan de rij-en rusttijden van chauffeurs waardoor de kans op ongelukken onnodig groot is.

In het rapport over het Europees Vervoersbeleid staan maatregelen die de veiligheid moeten verbeteren. Zo moeten de vlieg-en rusttijden in heel Europa worden aangescherpt. Ook moet er voor alle EU landen een doelgerichte aanpak komen om malafide bedrijven aan te pakken. Deze bedrijven laten chauffeurs onverantwoord lang achter het stuur zitten en houden zich aan geen enkele regel.

Deze praktijken schaden niet alleen werknemers in de transportsector, maar ondermijnen het gelijke speelveld en schaden dus ook direct het bedrijfsleven. Europarlementariër Agnes Jongerius wil dat de Europese Commissie hiermee aan de slag gaat, want anders komt er helemaal niets terecht van de voorstellen.

Zie hier mijn bijdrage in het Europees Parlement.

Agnes Jongerius

Agnes Jongerius

Als Europarlementariër namens de PvdA hou ik me in mijn tweede termijn in het Europees Parlement met name bezig met de onderwerpen werkgelegenheid, sociale zaken, arbeidsomstandigheden en handel. Europa heeft een grote opdracht om snel werkgelegenheid te creëren. Daarbij moet er scherp gekeken worden op de kwaliteit van werk dat geboden wordt: Europa heeft een

Meer over Agnes Jongerius