Door op 17 januari 2017

Verhofstadt helpt vriend van Berlusconi aan voorzitterschap

Een rechts blok heeft vandaag de Italiaan Antonio Tajani gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Hij is een Berlusconi-adept, een hoofdrolspeler in ´Dieselgate´en zal dus altijd de kant van bedrijven en markten kiezen. Wij zullen juist optrekken met andere linkse partijen om Europa een menselijk en sociaal gezicht te geven.

Met Tajani als voorzitter komt de geur van dieseldamp het Europees Parlement binnen. Als eurocommissaris voor industriebeleid negeerde hij de belastende gegevens over het gesjoemel van de auto-industrie met tests. Hij heeft bovendien aartsconservatieve opvattingen, onder andere over adoptie door homoparen. Om die redenen werd hij eerder onder druk van het Europees Parlement geweerd als eurocommissaris voor burgerrechten.

De liberalen van Guy Verhofstadt en Mark Rutte, van D66 en VVD, zijn in één week tijd overgestapt van Beppe Grillo naar Antonio Tajani. Zij hebben wederom gekozen voor het Europa van markt en munt. Individuele vrijheden en sociale bescherming komen voor de liberalen op de tweede plaats.

Door het rechtse blok gaat het machtsevenwicht tussen de twee grootste politieke groeperingen in Europa – de christendemocraten en de sociaaldemocraten – verloren. Alle topfuncties in Europa zijn nu in handen van de centrumrechtse EVP: naast Tajani bij het EP, Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie en Donald Tusk als president van de Europese Raad.

Het is daardoor aan sociaaldemocraten om te blijven strijden tegen sociale dumping op de arbeidsmarkt, tegen belastingontwijking van de grote bedrijven en tegen rechtsongelijkheid in en buiten Europa. We kiezen voor een menselijk, sociaal Europa.

PvdA-Eurodelegatie

Paul Tang

Agnes Jongerius

Kati Piri

(persbericht, 17 januari 2017)