Veto van Hongarije over minimumwinstbelasting

Veto van Hongarije over minimumwinstbelasting

Nadat Polen het verzet tegen een Europees minimumbelasting voor bedrijven heeft opgegeven, heeft premier Orbán van Hongarije het stokje overgenomen en de Europese invoering vandaag geblokkeerd. Dat Orbán Polen na-aapt is dieptriest, maar helaas voorspelbaar. Door onze rechtstaatprincipes overboord te gooien en Polen een pot geld te beloven in ruil voor een akkoord, heeft de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen dit over haarzelf afgeroepen. De les moge duidelijk zijn. Koehandelen met onze rechtstaat komt je duur te staan. veto Hongarije minimumwinstbelasting

Na Polen nu Hongarije

Het Hongaarse veto komt tijdens een ontmoeting van de Europese ministers van Financiën vandaag in Luxemburg. Polen had haar veto juist teruggetrokken na het goedkeuren door de Commissie van het Poolse coronaherstelplan, waarbij de voorwaarden voor steun wat betreft de Poolse rechtstaat ernstig werden verzwakt.

Veto als middel voor autocraten

De invoering van een minimumbelasting van 15% die op tafel lag, is de uitwerking van een internationale deal die jaren is voorbereid. Dit toont opnieuw het failliet van het Europese veto. Het is een middel geworden voor autocraten om hun wensen er doorheen te drukken. Het blokkeren van een minimumbelasting kost de rest van de Europese Unie zo’n €60 miljard per jaar. Europese veto’s hebben een grote kost.

De hoop is dat druk vanuit verschillende lidstaten Hongarije alsnog kan overtuigen om binnenkort overstag te gaan. Deze deal blijft net zo lang op de agenda totdat iedereen akkoord is. Dit is te belangrijk om door Orbán te laten gijzelen.