Vluchtelingen Griekenland niet aan hun lot overlaten in de winterkou.

10 november 2017

De Griekse regering moet nu verantwoording nemen voor adequate winteropvang voor vluchtelingen. Die prangende oproep doet Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA. “Het is ondenkbaar dat mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld straks in de winter in tentjes creperen van de kou. Die fout mogen we nooit meer maken.”

Piri roept in haar vragen aan de Europese Commissie op om te garanderen dat het Europese geld goed terecht komt en daarmee opvangplekken winterproof zijn. “Er is ruim 800 miljoen euro aan Europese steun voor Griekenland om de opvangproblemen in Griekenland het hoofd te bieden. Het is onaanvaardbaar dat de situatie in Griekenland in de kampen maar niet verbetert. Met veel nieuwe vluchtelingen die de oversteek wagen en de aankomende winter vind ik dit zeer alarmerend. De Griekse overheid faalt in effectieve en veilige opvang. De EU moet beter toezicht houden op effectieve besteding van de gelden.”

Vorig jaar werden duizenden vluchtelingen overvallen door de straffe winter in Griekenland. De Griekse autoriteiten beweerden alles op orde te hebben voor de winter, maar in januari waren vele vluchtelingenkampen op de eilanden en op het vaste land dicht gesneeuwd. Duizenden mensen – waaronder vele kinderen – zaten vast in overvolle kampen en sliepen in tenten terwijl het buiten vroor. Kati Piri heeft in vragen aan de Europese Commissie opheldering gevraagd over de voorbereidingen voor de komende winter.

—————————————

Voor vragen en extra informatie kunt u contact opnemen met:

Wouter Booij

Persvoorlichter PvdA Eurodelegatie

Tel. + 31 6 3456 5059

Mail. wouter.booij@europarl.europa.eu