Door Kati Piri op 13 juli 2016

Voorstel hervestiging vluchtelingen: Goede eerste stap

Een goede eerste stap.” Dat zegt PvdA-Europarlementariër Kati Piri op het voorstel van de Europese Commissie om de procedures voor hervestiging van vluchtelingen gelijk te trekken voor alle EU-lidstaten.

Hervestiging is een cruciaal onderdeel van het Europese asiel- en migratiebeleid, omdat het een veilig en legaal alternatief biedt op mensensmokkel en de levensgevaarlijke routes waar vluchtelingen nu nog van afhankelijk zijn op weg naar de EU. Bovendien weet men bij hervestiging precies wie er binnen komt, omdat er een grondige selectieprocedure aan vooraf gaat.

Kati Piri, PvdA Europarlementariër en woordvoerder namens de sociaaldemocraten in het Europees Parlement op dit voorstel: “Het is goed dat er nu een voorstel ligt om de procedures voor hervestiging efficiënter te maken, dat uitgaat van solidariteit en een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Maar uiteindelijk moeten de lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen en op korte termijn een substantieel aantal plekken beschikbaar stellen, vooral voor de meest kwetsbare groepen vluchtelingen”.

Hervestiging moet ook een belangrijk onderdeel zijn van de EU-Turkije deal. Naast het tegengaan van mensensmokkel zouden de Europese lidstaten ook op grote schaal kwetsbare vluchtelingen moeten hervestigen uit Turkse vluchtelingenkampen. Kati Piri: “De beloofde ‘luchtbrug’ van vorig jaar moet zo snel mogelijk realiteit worden. Het is de enige manier om de EU-Turkije deal humaan en duurzaam te maken”.

In dit voorstel worden nog geen aantallen genoemd, maar de Commissie stelt voor om in overleg met de lidstaten jaarlijks een doelstelling vast te stellen, en een specifiek gebied aan te wijzen waarvandaan hervestiging moet plaatsvinden. “Er wordt al meer dan een jaar over hervestiging gesproken, maar in 12 maanden tijd  zijn er pas 8268 mensen op deze manier naar de EU gekomen. Het zou de Europese regeringen sieren als ze ervoor zouden kiezen om niet te wachten op de EU-voorstellen, maar om zelf door te zetten en met concrete aantallen komen. De VN vluchtelingentop van 19 september zou daar een perfecte aanleiding voor zijn”, aldus Piri.

(Persbericht 13 juli 2016)

 

Kati Piri

Kati Piri

Kati Piri (1979) is vicepresident van de S&D-groep op buitenlandse zaken, burgerlijke vrijheden, mensenrechten en defensie. Kati is lid van de commissie Buitenlandse Zaken en van de commissie Burgerlijke vrijheden en Mensenrechten. Daarnaast is ze onderdeel van de EU-Turkije commissie. Hiernaast is ze de Internationaal Secretaris in het partijbestuur van de Partij van de Arbeid.

Meer over Kati Piri