Door Paul Tang op 15 december 2015

Wereldleiders willen klimaat redden, CDA wil boren naar schaliegas

De Europese Unie moet voorop blijven lopen in de verduurzaming van de economie en de strijd tegen klimaatverandering. Het is daarom een krachtig signaal dat het Europees Parlement vandaag in Straatsburg heeft gestemd voor 40% minder CO2-uitstoot in 2030. Toch zijn nog niet alle partijen in het Europees Parlement overtuigd van de noodzaak van een omslag naar duurzaamheid.

“Het laat zien dat bijna de hele wereld nu snapt dat een snelle omslag naar duurzaamheid noodzakelijk is. Bijna, want het CDA en de VVD voelen de noodzaak blijkbaar nog niet zo. De VVD vindt 30% schone energie ook wel goed, en het CDA stemt voor boren naar schaliegas en voor kernenergie”, aldus Europarlementariër Paul Tang(PvdA)

Europese energie-unie: schoner & goedkoper

De stemming van vanmiddag ging over het opzetten van een Europese energie-unie. Door het vormen van een energie-unie kunnen Europese energiemarkten beter op elkaar aansluiten. Het gaat hier om het realiseren van zowel fysieke verbindingen als aansluiting op het gebied van wet- en regelgeving. Zo kan energie bespaard worden en zijn we minder afhankelijk van de Russische gaskraan en de Saoedische oliepomp.  Tegelijkertijd willen de Europese landen bindende doelstellingen met elkaar afspreken op het gebied van verbruik en C02-uitstoot.

“Harde en ambitieuze afspraken zijn nodig om resultaat te boeken. Het belang van een schone en zekere energievoorziening moet voor het belang van de gevestigde energiebedrijven gaan. Helaas zijn er nog steeds politici die hun prioriteiten niet op orde hebben”, aldus Tang.

 

Paul Tang

Paul Tang

Als parlementariër namens de Partij van de Arbeid in het Europees Parlement wil ik werken aan een sterker en socialer Europa. Mijn hele loopbaan heb ik me al bezig gehouden met de vraag hoe we op een verantwoorde manier kunnen zorgen voor duurzame economische groei, waarmee we niet alleen banen scheppen, maar ook de samenleving

Meer over Paul Tang