Europarlementariër

Mohammed Chahim

Milieu, Volksgezondheid, Industrie, Onderzoek en Energie
Mohammed Chahim

Over Mohammed Chahim

Mohammed Chahim (Fez, 18 april 1985) is sinds 4 juli 2019 namens de PvdA lid van het Europees Parlement. 

“De PvdA is voor mij de partij die staat voor gelijke kansen voor iedereen, een partij die helpt mensen te emanciperen. Als kind van migrantenouders ben ik hiervan een levend voorbeeld. Ik wil me inzetten voor een inclusieve samenleving. Helaas is dat vandaag misschien zelfs harder nodig dan vroeger. 

Mohammed Chahim verhuisde toen hij negen maanden oud was met de rest van zijn gezin mee naar Weert. Van daaruit verhuisde het gezin Chahim naar Helmond. Als kind raakte hij, tijdens de jaarlijkse autoreis naar Marokko, verliefd op Europa. De verschillende talen, diverse mensen en prachtige landschappen. Zijn opvatting is: Europa brengt veel goeds, maar er is ook veel voor verbetering vatbaar. 

Hij was jong toen Europa hem raakte en hij is er alleen maar meer van overtuigd geraakt dat Europa onmisbaar is voor een eerlijke, schone en sociale toekomst.

Mohammed studeerde econometrie aan de Universiteit van Tilburg. Hij studeerde in 2007 af in Econometrie & Operations Research met een specialisatie in kwantitatieve financiën en actuariële wetenschappen. Na het voltooien van een Research Master (micro-economie), eveneens aan de Universiteit van Tilburg, startte hij in september 2008 als promovendus bij het departement Econometrie & Operations Research van de universiteit van Tilburg. In februari 2013 heeft hij zijn proefschrift ‘Impulse Control Maximum Principle: Theory and Applications’ succesvol verdedigd.en promoveerde hij aan deze universiteit.

Tijdens zijn universitaire studie deed hij onderzoek naar de uitbreiding van de Europese Unie. Voor hem was dat toen een manier om zijn twee passies, econometrie en politiek, te combineren. Na zijn promotie ging hij verder op dat pad. Mohammed was betrokken bij verschillende Europese onderzoeksprogramma’s. Hierna was hij tot juli 2019 werkzaam als onderzoeker bij TNO in Delft met als onderzoeksvelden duurzaamheid, circulaire economie en regionale economie. 

In 2003 werd Chahim lid van de PvdA en in 2006 werd hij verkozen als gemeenteraadslid in Helmond. In 2014 werd hij fractievoorzitter. Wat hem 12 jaar in de lokale politiek heeft gedreven, is ook in Europa zijn drijfveer: mensen helpen die dat het hardste nodig hebben.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen 2019 werd Chahim verkozen en op 2 juli geïnstalleerd als lid van het Europees Parlement. Hij maakt sindsdien deel uit van de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) in het Europees Parlement. 

 “Als economisch onderzoeker op het gebied duurzaamheid en klimaatverandering, zie ik graag dat Nederland weer vooroploopt in Europa als het gaat om duurzaamheid. We hebben nog een lange weg te gaan, maar dit biedt tegelijkertijd ook kansen. Met een versnellingsagenda kunnen we de transitie maken naar een circulaire economie. Hiervoor moeten we investeren in innovatie en kennis”.

Mohammed Chahim is in het Europees Parlement lid van: 

  • de commissie voor milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid;
  • de commissie voor industrie, onderzoek en energie;
  • de onderzoekscommissie naar de bescherming van dieren tijdens vervoer.