Bezoek het Europees Parlement in Brussel

Bezoek het Europees Parlement in Brussel

Het Europees Parlement is een van de bezienswaardigheden in Brussel. Het ligt op wandelafstand van het Koninklijk Paleis en het Jubelpark, en vlot bereikbaar vanaf het centrum.

Plan je een tripje naar de Belgische hoofdstad? Er zijn heel wat mogelijkheden om het Europees Parlement te bezoeken.

Het Europees Parlement

Het Europees Parlement in Brussel bezoeken met je school, collega’s of individueel is een unieke kans om meer te weten te komen over hoe de Europese Unie werkt. Je krijgt een inzicht in het werk van onze Europarlementariërs en van de Europese socialisten en democraten (S&D).

In Brussel ben je in het hart van Europa. Breng een bezoek aan de grote plenaire vergaderzaal, ontdek het hypermoderne Parlamentarium, doe me aan een rollenspel en maak een reis door het verleden in het Huis van de Europese geschiedenis. De toegang is gratis.

Je kan het Europees Parlement op verschillende manieren bezoeken:

  • Individuele bezoekers en kleine groepen (max 10 personen)
  • Particulier groepsbezoek
  • Gesubsidieerd groepsbezoek

Individuele bezoekers en kleine groepen

Individuele bezoekers en groepen tot 10 personen bezoeken het Europees Parlement met een interactieve multimediagids.

Met beeld en geluid krijg je uitleg bij de bezichtiging van de grote vergaderzaal. Een bezoek aan de grote vergaderzaal duurt ongeveer 30 minuten. Als er een plenaire vergadering op de agenda staat, kun je die bijwonen. Vooraf boeken is niet nodig, een identiteitsbewijs wel.

Particulier groepsbezoek

Je kan het Europees Parlement ook als groep bezoeken. Aanvragen voor groepen van 10-50 personen doe je best 2 à 3 maanden van te voren. In één tot twee uur leiden we je rond in het Europees Parlement.

Je krijgt een presentatie met aansluitende vragensessie en je bezoekt de grote vergaderzaal. Afhankelijk van de vergaderkalender van het Europees Parlement kunnen groepen ook een plenaire vergadering volgen.

Wil je een van onze PvdA-europarlementariërs ontmoeten? Afhankelijk van hun agenda, nemen onze europarlementsleden graag tijd om jouw groep te ontmoeten. Neem hiervoor contact op met onze publieksvoorlichter Stefanie de Ruiter (sderuiter@pvda.nl).

Alle informatie over het organiseren van een individueel of een particulier groepsbezoek vind je op de website van de bezoekersdienst van het Europees Parlement.

Gesubsidieerd groepsbezoek

Niet elke groep heeft zomaar de middelen om van Nederland naar Brussel te reizen. Als PvdA weten we dat als geen ander.

Daarom bieden we een aantal groepen een gesubsidieerd bezoek aan. Dat betekent dat (deels van) de reiskosten worden vergoed en dat je een maaltijdvergoeding krijgt aangeboden door het Europees Parlement.

Onze PvdA-parlementsleden kunnen elk een beperkt aantal groepen per jaar ontvangen. Om de aanvraag soepel te laten verlopen, hebben we enkele richtlijnen:

  • Elke groep, organisatie, vereniging, afdeling en haar deelnemers mogen slechts één maal per mandaat (mei ‘19 t/m mei ‘24) deelnemen aan een gesubsidieerd groepsbezoek;
  • De groep bestaat uit minimaal 20 personen;
  • De groep levert een groepsleider aan die als contactpersoon dient tussen de PvdA-Eurodelegatie en de bezoekersdienst van het Europees Parlement. Deze persoon is op de dag zelf aanwezig en draagt de financiële verantwoordelijkheid;
  • De groep levert alle nodige informatie aan bij de PvdA-Eurodelegatie en de bezoekersdienst van het Europees Parlement en houdt zelf de deadlines in de gaten;
  • Een openbare oproep zal geplaatst worden voor deelnemers aan dit groepsbezoek en achteraf zal er een openbaar verslag gepubliceerd worden over het bezoek;
  • Na het bezoek organiseert de groep samen met één van de Europarlementariërs een activiteit in de eigen regio.

Een gesubsidieerd bezoek aanvragen

Voldoe je aan de bovengenoemde richtlijnen, dan kun je een verzoek indienen bij publieksvoorlichter sderuiter@pvda.nl. Vermeld hier duidelijk bij welke PvdA-Europarlementariër op bezoek wilt met voorkeursdata.

Zij zal jullie zo snel mogelijk laten weten of jullie groep in aanmerking komt. Mocht het zijn dan je niet geselecteerd ben, dan kan je altijd het jaar daarop een nieuw verzoek indienen of kiezen om een particulier groepsbezoek af te leggen.