Bescherming en politieke druk voor vrouwen in Polen

Bescherming en politieke druk voor vrouwen in Polen

Vandaag spreekt het Europees Parlement over het eenjarig bestaan van het de facto abortusverbod in Polen. Het is inmiddels een jaar later en de rechten voor vrouwen in Polen zijn nog steeds ernstig aangetast.

Europese lidstaten dienen fundamentele rechten te respecteren. We zien in landen als Polen en Hongarije dat dit steeds verder achteruit gaat. Dat de Poolse regering vrouwenrechten zo onder druk zet is onacceptabel in de EU.

Hoe zat het ook al weer met het abortusverbod in Polen?
Het Poolse Hooggerechtshof besliste op 22 oktober 2020 dat abortus bij een foetus met aangeboren afwijking ongrondwettelijk is. Aangezien 98% van de legale abortussen in Polen werden uitgevoerd met deze reden, was dit de facto een totaalverbod op abortus. Poolse vrouwen worden daarmee groot onrecht aangedaan door de PiS-regering.

Poolse vrouwen kunnen sinds deze wet geen kant op. Sommige vrouwen zoeken hun heil in het buitenland voor een abortus, maar lang niet iedereen heeft hier de middelen voor. Voor andere vrouwen is illegale abortus, met alle medische risico’s, de enige uitweg. Dit kunnen we in de EU niet laten gebeuren. De vrouwen in Polen hebben onze bescherming, middelen en politieke druk nodig.

In Polen zijn diverse vrouwenrechtenactivisten actief die onze Europese solidariteit verdienen. Deze activisten strijden voor fundamentele rechten en worden voortdurend gehinderd door de Poolse regering. Zo heeft Marta Lempart, medeoprichter van de Poolse vrouwenorganisatie Strajk Kobiet, inmiddels meer dan 80 strafrechtelijke vervolgingen op haar naam staan.

Het abortusverbod is niet het enige Poolse onderwerp dat deze week op de plenaire vergadering van het Europees Parlement staat. Afgelopen dinsdag en komende donderdag buigt het Parlement zich ook over de rechtsstaatcrisis in Polen. Op donderdag 11 november stemt het Europees Parlement over een resolutie over het abortusverbod.