De Europese Commissie presenteert een ambitieus kankerbestrijdingsplan

De Europese Commissie presenteert een ambitieus kankerbestrijdingsplan

De Europese Commissie presenteerde gisteren haar Beating Cancer plan. Een ambitieus plan om in heel Europa kanker te bestrijden. Ieder jaar worden in de EU 2,1 miljoen mensen met kanker gediagnosticeerd, en elk jaar sterven er 1,2 miljoen mensen aan kanker.

Met minder dan 10% van de wereldbevolking is Europa – met jaarlijks 2,1 miljoen nieuwe patiënten – verantwoordelijk voor een kwart van alle kankergevallen ter wereld. Zonder ingrijpende maatregelen zal dit aandeel alleen maar vergroten.

De ziekte raakt niet alleen de patiënt, maar is ook ingrijpend voor familie en vrienden. Kanker veroorzaakt veel fysiek, maar ook emotioneel leed. Het legt een zware druk op onze gezondheidszorg, economie en de maatschappij in het algemeen. Grensoverschrijdende kankerbestrijding in heel Europa is dan ook erg belangrijk.

Waar je woont in Europa mag niet de kwaliteit van je zorg bepalen.

We verdienen allemaal te leven in een maatschappij die ons beschermt tegen vermijdbare vormen van kanker, een gezondheidssysteem dat zorgt voor vroegtijdige opsporing en dat betaalbare én kwalitatieve zorg biedt aan wie dat nodig heeft. Het ambitieuze kankerbestrijdingsplan van de Commissie is er in de eerste plaats op gericht kanker te voorkomen en een hoge levenskwaliteit voor patiënten, overlevenden en hun naasten te waarborgen.

Het plan focust op vroegtijdige signalering van kanker en preventie, de Commissie zet in op nieuwe technieken en innovatie en de promotie van een gezonde levensstijl. Zo komt ze bijvoorbeeld met nieuwe plannen om tabak- en alcoholgebruik te verminderen en obesitas tegen te gaan.

Ik ben erg nieuwsgierig naar de concrete uitwerking van de plannen van de Europese Commissie en hoop dat zij de ambities die ze heeft, waar kan maken.