Eén jaar Russische oorlog in Oekraïne

Eén jaar Russische oorlog in Oekraïne

Precies 1 jaar geleden, op 24 februari 2022, vielen de Russische troepen van Poetin Oekraïne van drie kanten binnen. Europarlementariër Thijs Reuten blikt terug op een jaar verwoesting en geweld, op een meedogenloze dictator en vooral op de ongeëvenaarde moed van het Oekraïense volk.

Een jaar geleden sprak ik mijn immense bewondering uit voor de ongeëvenaarde moed, de kalmte en vastberadenheid waarmee de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn volk met de Russische invasie in hun land omgaan. Mijn bewondering is het afgelopen jaar alleen maar gegroeid.

(het artikel gaat verder onder de video)

De ravage van Poetin

Poetin dacht dat hij Oekraïne in enkele weken op de knieën zou krijgen, maar hij had geen idee wat hem te wachten stond. De helden van Oekraïne houden al een jaar lang stand. Meer dan dat. Ze vechten terug. Hun veerkracht is immens. Ze vechten voor een vrij Oekraïne. Voor een democratisch Oekraïne. Voor een Europees Oekraïne.

We moeten Oekraïne geven wat nodig is om de oorlog te winnen.

Verwoeste steden, genocidale slachtingen, geruïneerde families… Het offer dat Oekraïne brengt is enorm. Het is niet voor te stellen hoe het is om de koude winter door te brengen in gebombardeerde huizen en bevroren loopgraven.

Om je geliefden te verliezen in een zinloze oorlog vanwege de imperialistische grootheidswaan van een meedogenloze dictator. Om hebben en houden te moeten achterlaten om jezelf en je dierbaren in veiligheid te brengen.

Steun aan Oekraïne

Wat wij vanuit Europa kunnen en moeten doen, is het Oekraïense volk op alle mogelijke manieren steunen. Dat deden we met de opvang van miljoenen vluchtelingen, met financiële hulp en met wapens.

En dat blijven we doen. We moeten Oekraïne geven wat nodig is om de oorlog te winnen. En dat is veel meer dan net genoeg om te voorkomen dat Oekraïne verliest.

Ik ben het dan ook zat dat EU lidstaten en onze bondgenoten maanden doen over besluiten waarvan iedereen al lang weet dat ze onontkoombaar zijn. Het had allemaal sneller gekund en daar moeten we van leren. Forse aantallen moderne tanks hadden al lang in Oekraïne kunnen en moeten zijn. Daar blijf ik op hameren. 

Solidariteit met Oekraïne betekent ook solidariteit met elkaar.

Zorg dat Oekraïne de wapens krijgt om Russische militaire doelen te raken en stel Oekraïners in staat om hun eigen luchtruim te controleren met gevechtsvliegtuigen.

Ook met sanctiepakketten wordt te veel stap-voor-stap gedacht. Uitzonderingen, koehandel en gebrekkige handhaving om nationale belangen zo lang mogelijk af te schermen… Dat werkt niet als je een agressor vleugellam wilt maken. Stop ermee.

(het artikel gaat verder onder de afbeelding)

Solidariteit

Dit zijn geen makkelijke tijden. De Russische inval joeg prijzen de hoogte in. Veel mensen worstelen om hun rekeningen te betalen of raken in de schulden.

Solidariteit met Oekraïne betekent ook solidariteit met elkaar. We moeten degenen die dat nodig hebben krachtig steunen en elkaar stevig vasthouden. Als dat lukt komen we hier sterker uit. In Nederland en in Europa.

Dat zijn we verschuldigd aan elkaar en aan de dappere mensen in Oekraïne, die hun leven geven om hun land en onze gedeelde Europese waarden te beschermen. Dit is ook onze oorlog. En er is maar één optie: Oekraïne moet winnen. Laat het duidelijk zijn. Wij geven niet op. Nooit.

“Voor Oekraïne is dit de weg naar huis”, zei president Zelensky in zijn toespraak voor het Europees Parlement. Europa is het thuis van Oekraïne. We moeten zorgen dat we een vrij en veilig Oekraïne zo snel mogelijk kunnen verwelkomen in onze familie.

Slava Ukraini!

Neem contact op

Eén jaar Russische oorlog in Oekraïne

Thijs Reuten

Europarlementariër Buitenlandse zaken, burgerlijke vrijheden, rechtsstaat en justitie