De afwezigheid van onze energieminister is veelzeggend

De afwezigheid van onze energieminister is veelzeggend

Vandaag komen de Europese energieministers in een noodberaad bijeen om de maatregelen te bespreken die de energiecrisis het hoofd moeten bieden. Verschillende voorstellen liggen op tafel, waaronder de gepresenteerde voorstellen van de Europese Commissie.

We moeten koste wat het kost een horrorwinter voorkomen. De torenhoge energieprijzen brengen steeds meer huishoudens in het nauw. Dit terwijl energiebedrijven de afgelopen tijd recordwinsten boekten. Het is belangrijk dat deze winsten worden belast en worden ingezet om de kwetsbare huishoudens de winter door te helpen.

Winsten voor kwetsbare huishoudens

De voorstellen van de Europese Commissie variëren van een limiet op de inkomsten van bedrijven die elektriciteit produceren tegen lage kosten, een prijsplafond op Russisch gas tot een solidariteitsbijdrage van olie- en gasmaatschappijen die enorme winsten hebben behaald en hulp voor energiebedrijven in financiële nood.

Waar is Jetten?

De Europese Unie laat met deze plannen zien dat ze de energiecrisis uiterst serieus neemt en op korte termijn over wil gaan op actie. Het is afwachten hoe Nederland zich gaat opstellen vandaag. De Nederlandse energiemarkt is zo geliberaliseerd, dat elke maatregel uit Brussel een groot ingrijpen impliceert. De afwezigheid van Klimaat- en Energieminister Jetten vandaag is bovendien veelzeggend.

Hervorm de gasmarkt

De maatregelen richten zich vooral op het verlagen van de elektriciteitsprijs; er wordt maar beperkt ingegrepen op de gasmarkt. De gasmarkt is te gevoelig voor speculatie en voor marktfalen, en moet daarom zo snel mogelijk worden hervormd.