Europa stelt paal en perk aan excessen cryptosector

Europa stelt paal en perk aan excessen cryptosector

Vanavond zijn we in het Europees Parlement met de lidstaten tot een akkoord gekomen over het tegengaan van witwassen via cryptomunten. Het is het eerste akkoord van twee wetsvoorstellen die de Europese cryptosector gaan reguleren.

Morgenavond vindt de laatste onderhandeling plaats van een voorstel voor investeerdersbescherming.  Ik onderhandel namens de sociaaldemocraten aan deze wetgeving. Na jaren over zich heen te laten lopen, neemt Europa het heft weer in eigen handen. We stellen paal en perk aan de excessen van de cryptosector, waar criminelen en sjachelaars vrij spel hebben.

Criminele geldstromen in kaart brengen

Dankzij de wet waarover vandaag overeenstemming is bereikt, moeten dienstverleners in de cryptosector meer informatie verzamelen over transacties via crypto zodat autoriteiten criminele geldstromen beter in kaart kunnen brengen. En dat is hard nodig. In 2021 is er meer dan €8 miljard witgewassen via crypto. Met de wet die morgen op tafel ligt, moeten diensterverleners hun bedrijfsstructuur beter op orde brengen, informatie publiceren over hun financiële positie en hun IT-systemen op orde brengen om cyberaanvallen af te kunnen slaan. Dit kan de hoeveelheid scams tegengaan. Afgelopen jaar zijn klanten op deze manier voor meer dan €7 miljard opgelicht. De sector is volwassen geworden en wordt met deze wetten ook als zodanig behandeld. De klant mag niet de dupe worden van cryptocriminelen, slecht opgezette crypto-projecten of houtje-touwtje IT systemen. Deze wetten zijn een gamechanger voor de Europese investeerder.

Duurzaamheidseisen

Een van de spannendste onderwerpen waar morgen nog over wordt gesproken, zijn duurzaamheidseisen voor cryptomunten. Betalingen met bijvoorbeeld Bitcoin verbruiken 40.000 keer meer energie dan bestaande betaalsystemen. Dat is onacceptabel midden in een energiecrisis. Nooit eerder werden voor de toekomst van de cryptosector zo bepalende wetten gemaakt. Vanuit de sector is er enorme weerstand tegen deze reguleringen.  Collega-parlementariërs en ook ik ontvingen een stortvloed van mails en sociale mediaberichten uit vrees dat de essentie van de sector, namelijk anonimiteit en privacy, op losse schroeven zou komen te staan.