Europarlementariërs tegen Charles Michel: sta op voor gendergelijkheid

Europarlementariërs tegen Charles Michel: sta op voor gendergelijkheid

Ik ben het incident nog niet vergeten dat de wereld in inging als ‘sofagate’. Terwijl voorzitter van de Raad Charles Michel en de Turkse president Erdogan een stoel innamen tijdens een officieel bezoek aan Turkije, stond de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, er verloren bij om uiteindelijk maar plaats te nemen op een bank een stuk van de heren vandaan.  

Het incident zorgde niet alleen in Brussel, maar overal in Europa voor ophef, en dat op verschillende fronten. Het toonde nog maar eens de moeizame relatie  tussen Europa en Turkije, het legde de spanning bloot tussen twee Europese instituties, en het voorval zorgde ook – ondanks de breedvoerige excuses van Charles Michel zelf – voor verontwaardiging op vlak van seksisme en genderongelijkheid. 

‘Sofagate’ reduceren tot een incident dat alleen over genderongelijkheid gaat, zou de complexiteit van de zaak geen eer aandoen. De wereldwijde reactie en de onbeholpen excuses van Charles Michel tonen echter wél aan dat het thema hoog op de politieke agenda moet. De voorzitter van de Raad zal nu moeten bewijzen dat hij gendergelijkheid oprecht belangrijk vindt. 

Laat er nu een uitgesproken gelegenheid zijn om dat te doen: de Europese richtlijn die pleit voor meer vrouwen in raden van bestuur zit al bijna tien jaar vast in de Raad en Europese lidstaten zijn niet in beweging te krijgen. Waar het Europees Parlement zich achter de richtlijn heeft geschaard en concrete stappen wil zetten, geeft de Raad niet thuis. Ik schrijf Charles Michel daarom een brief, ondertekend door 75 collega’s, om hem de kans te geven in actie te komen. Als hij pal staat voor deze richtlijn, geeft dat blijk van daadkracht, leiderschap en écht begrip van de situatie.

Als co-rapporteur van de richtlijn Women on Boards vraag ik Raadsvoorzitter Michel op te komen voor gelijkheid. Niet in woord maar in daad. De brief kan je hier lezen.