Europees Parlement laat zich niet omkopen met vaccin in Straatsburg

Europees Parlement laat zich niet omkopen met vaccin in Straatsburg

Kom voor de plenaire vergadering naar Straatsburg, blijf voor een vaccinatie. Met die boodschap probeerde de Franse minister voor Europese Zaken Clément Beaune deze week het Europees Parlement in juni weer naar Straatsburg te krijgen. Schandalig, dit is pure omkoping.

Het Europees Parlement vergaderde voor Covid-19 twaalf keer per jaar in deze stad en als het aan de Fransen ligt, gaan we zo snel mogelijk terug naar die oude situatie. Dat ze alles uit de kast halen om Europarlementariërs en medewerkers over te halen om naar Straatsburg af te reizen is schandalig.

Verhuiscircus

De maandelijkse verhuizing is een dure en nutteloze onderneming. Niet alleen de Europarlementariërs, maar ook medewerkers, diplomaten en lobbyisten verhuizen maandelijks voor vier dagen naar Straatsburg. Dit kost ontzettend veel belastinggeld. In 2014 rekende de Europese Rekenkamer uit dat de verhuizing tussen Brussel en Straatsburg jaarlijks zo’n 114 miljoen euro kost.

Hoe eerder we stoppen met dit verhuiscircus, hoe beter.

Daarnaast is het heen en weer reizen en het onderhouden van twee gebouwen een behoorlijke belasting van het klimaat. Bovenal is het niet nodig. We hebben in Brussel uitstekende faciliteiten om een plenaire vergadering te houden, terwijl het gebouw in Straatsburg veertig weken per jaar leegstaat. Hoe eerder we stoppen met dit verhuiscircus, hoe beter.

Straatsburg voor een prik

Dat de Franse minister nu probeert om het Europees Parlement naar Straatsburg te lokken met een vaccinatie is ronduit schaamteloos. Hij misbruikt medische faciliteiten voor economisch gewin en prestige van zijn land. Bovendien is het niet verantwoord om in juni al naar Straatsburg af te reizen. Nog lang niet alle Europarlementariërs en medewerkers kregen hun vaccin. We moeten voorkomen dat mensen alleen maar naar Straatsburg reizen om een prik te krijgen.

Gisteren bereikten het Europees Parlement en de lidstaten nog een akkoord over het Europese reiscertificaat. Hiermee kunnen Europeanen deze zomer na vaccinatie, een negatieve test of met antistoffen vrij reizen binnen de EU. Dit is goed nieuws voor bedrijven en werknemers in de reissector. Zij werden afgelopen jaar zwaar getroffen door Covid-19. Ook voor al die Europeanen die eindelijk weer eens veilig de grens over willen biedt het uitkomst. Niet alleen voor vakantie, maar ook voor werk, school of een bezoekje aan familie en vrienden in het buitenland.