Europees Parlement richt vizier op het Russische oorlogswapen van desinformatie

Europees Parlement richt vizier op het Russische oorlogswapen van desinformatie

Met een grote meerderheid neemt het Europees Parlement vandaag het eigen rapport aan met aanbevelingen om desinformatie en buitenlandse verkiezingsinmenging tegen te gaan. Met deze aanbevelingen moeten we Russische propaganda een halt toeroepen, betogen PvdA-Europarlementariërs Thijs Reuten en Paul Tang.

Reuten: “Poetin weet dat eenheid ons sterkste wapen is. Daarom probeert hij die eenheid op alle mogelijke manieren te ondermijnen door chaos, verdeeldheid en onzekerheid te zaaien. Maar ook China speelt ons het liefst uit elkaar. Nu de EU Oekraïne onvoorwaardelijk steunt tegen Ruslands gruwelijke invasie, is desinformatie één van Poetins belangrijkste oorlogsmiddelen geworden tegen onze eenheid. We moeten er alles aan doen om hem de wapens uit handen te slaan.”

Nu de EU Oekraïne onvoorwaardelijk steunt tegen Ruslands gruwelijke invasie, is desinformatie één van Poetins belangrijkste oorlogsmiddelen geworden tegen onze eenheid.

In het rapport doet het Parlement tientallen voorstellen aan de Europese Commissie om een einde te maken aan de inmenging van China en Rusland in verkiezingsprocessen in Europa, de erosie van onafhankelijke journalistiek en de rol van platforms. Het legt de vinger op de zere plek volgens Tang: “Het verdienmodel van Big Tech draait om het creëren en vasthouden van aandacht en is daarmee de motor van de verspreiding van radicale en gevaarlijke content, zoals desinformatie.”

We moeten er alles aan doen om hem de wapens uit handen te slaan.

Dit noopt tot concrete actie. Paul Tang: “Pas nadat de Europese Commissie Russia Today en Sputnik verbood, kwamen de digitale platforms in actie. In de tussentijd blijft Russische propaganda ongefilterd gedeeld worden op sociale media. Ik roep Facebook, Google, YouTube, Twitter en TikTok op mogelijke desinformatie te labellen en gebruikers te verwijzen naar objectieve bronnen.”

Ook Reuten is blij met de analyses uit het rapport, maar roept de Commissie op breder te kijken dan Oekraïne: “In EU-toetredingslanden als Bosnië blijven China, Rusland en Turkije desinformatie verspreiden. De informatieoorlog begon al ver voor Ruslands invasie van Oekraïne. We moeten nu pro-actief optreden om onze eenheid te behouden, het EU-perspectief van de Westelijke Balkanlanden te verstevigen en nieuwe conflicten te voorkomen. De conclusies van dit rapport moeten daarom worden betrokken bij het nieuwe Strategisch Kompas dat donderdag en vrijdag in Versailles wordt besproken door EU-leiders.”