Europees Parlement stemt in met Digital Services Act 

Europees Parlement stemt in met Digital Services Act 

Ondanks miljoenenlobby Big Tech hebben Europarlementariers rug recht gehouden

De miljoenenlobby van Big Tech heeft verloren. Vandaag stemde het Europees Parlement over de Digital Services Act (DSA), de wet die het digitale verkeer veiliger moet maken. Een overgrote meerderheid van de parlementariers stemde in met de wet en mijn voorstellen. Ik ben erg blij met de enorme steun van links tot rechts om adverteerders te verbieden gebruik te maken van persoonlijke data van onze kinderen en van gevoelige persoonlijke data, zoals over religie, seksuele geaardheid of gezondheid. Zo zorgen we ervoor dat wat offline illegaal is, dat online ook wordt.

Het wetsvoorstel van de Europese Commissie was een goede eerste stap, maar het vandaag aangenomen parlementsvoorstel – ondanks de massale lobby van de big techindustie – gaat ons digitale verkeer vele malen veiliger maken.

De Digital Services Act (DSA) eist dat illegale content sneller offline wordt gehaald door betere samenwerking met opsporingsautoriteiten en factcheckers. Ook worden platforms tot veel meer transparantie gedwongen. Gebruikers moeten informatie krijgen over de algoritmes die hun tijdlijn bepalen en wie er heeft betaald voor de specifieke advertenties die gebruikers zien.

Het Parlement scherpt deze bepalingen aan door te eisen dat platforms maatregelen moeten nemen om kinderen en kwetsbare groepen beter te beschermen op hun site. TikTokchallenges waar kinderen op vuurwerk stampen worden uit den boze.

Nu het parlement zijn positie heeft ingenomen, beginnen later deze maand de onderhandelingen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie, onder leiding van het Franse voorzitterschap. De Fransen hebben het ambitieuze doel gesteld voor hun nationale verkiezingen in april tot een akkoord te komen. Als zij hier in slagen, kan de wet per 2023 in werking treden.

Zie hier het amendement dat vanochtend door een parlementsbrede meerderheid werd aangenomen. De gedetailleerde uitslagen zijn hier te raadplegen.