Europees Parlement veroordeelt Hoekstra en komt met Europese inkeerregeling

Europees Parlement veroordeelt Hoekstra en komt met Europese inkeerregeling

Het Europees Parlement spreekt zich vandaag in zeer scherpe bewoordingen uit tegen premier Babiš, minister Hoekstra en andere Europese politici die in de Pandora Papers worden genoemd. Ik ben zeer tevreden met deze Europese inkeerregeling.

De harde bewoordingen van het Europees Parlement vandaag op de onthullingen rondom de Pandora Papers zijn welgekomen, het Parlement zegt waar het op staat. We veroordelen premier Babiš, minister Hoekstra en de andere Europese politici die in de Pandora Papers worden genoemd.

We roepen nationale politici op om, net als Europarlementariërs, financiële belangen in brievenbusfirma’s en belastingparadijzen te openbaren. Ik zie dit als een Europese inkeerregeling. Openheid is een vereiste om, na het zoveelste schandaal, het vertrouwen in de politiek te herstellen.

Ook buiten de EU

In de resolutie durft het parlement ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op de korrel te nemen. Amerikaanse staten zoals South Dakota zijn een geheimhoudingsparadijs geworden. Via brievenbusfirma’s kunnen criminelen en onbetrouwbare politici hun geld anoniem verbergen.

Via brievenbusfirma’s kunnen criminelen en onbetrouwbare politici hun geld anoniem verbergen.

Veel van de overzeese gebieden van het VK hebben eenzelfde soort ‘verhulindustrie’, zonder dat Londen ze een strobreed in de weg legt. Dat moet afgelopen zijn. Ook de VS en het VK moeten transparantie over de daadwerkelijke eigenaren van bedrijven verplicht stellen.

Hand in eigen boezem

Het Parlement komt ook met een reeks voorstellen voor Europese overheden. Na het zoveelste schandaal is de woede bij veel Europarlementariërs groot. We hebben de oplossingen voor belastingontwijking en witwassen al vaak aangedragen, maar rijken en criminelen wordt nog steeds de hand boven het hoofd gehouden.

Rijken en criminelen wordt nog steeds de hand boven het hoofd gehouden

We willen volledige transparantie van de echte eigenaren van brievenbusfirma’s, ook als die niet uit de EU komen, en een Europese lijst van belastingparadijzen waar daadwerkelijk belastingparadijzen op te vinden zijn. Daarnaast moet er in de EU meer aandacht komen voor belastingontwijking door de rijksten ter aarde. Zo kunnen we een nieuwe Pandora Papers voorkomen.