Geef Moldavië kandidaat-lid status

Geef Moldavië kandidaat-lid status

De EU moet voorkomen dat Rusland zijn oorlog uitbreidt naar Moldavië.  Vandaag stemde het Parlement ervoor Moldavië kandidaat te maken voor EU-lidmaatschap.

De afgelopen dagen zijn Russische cyberaanvallen, desinformatie en operaties onder valse vlag tegen Moldavië sterk toegenomen. Het is duidelijk dat Rusland probeert Moldavië te destabiliseren. Het Kremlin is doodsbang voor de democratisering van voormalige Sovjetstaten. Het lijkt erop dat Poetin daarom nu probeert Moldavië mee te sleuren in zijn verschrikkelijke oorlog tegen Oekraïne. Dat mogen we niet laten gebeuren. Vandaag roepen we de Raad en de lidstaten daarom op Moldavië zo snel mogelijk defensieve steun te bieden.

Vandaag roepen we de Raad en de lidstaten op Moldavië zo snel mogelijk defensieve steun te bieden.

Na de Russische invasie van Oekraïne vroeg Moldavië op 3 maart EU-lidmaatschap aan en dit steun ik van harte. Ondanks enorme Russische druk kiest Moldavië duidelijk voor een Europese koers. En met haar hervormingsbereidheid laat de regering in Chisinau zien hierover serieus te zijn. Vandaag spreekt het Parlement daarom uit dat Moldavië, net als Oekraïne, het kandidaat-lidmaatschap verdient. Nu ligt de bal bij de lidstaten om Moldavië die status toe te kennen tijdens de top in juni. De komende jaren moeten wij Moldavië helpen met de hervormingen die nodig zijn om uiteindelijk toe te kunnen treden tot de Europese Unie.

Natuurlijk moeten wij de Moldaviërs alle noodzakelijke solidariteit leveren.

Met honderdduizend Oekraïners vangt Moldavië per hoofd van de bevolking de meeste vluchtelingen op in Europa. De steun die de Moldavische bevolking nu biedt aan gevluchte Oekraïners is enorm indrukwekkend. Zeker omdat Moldavië, als een van de armste landen van Europa, extra hard wordt geraakt door Poetins oorlog. Natuurlijk moeten wij de Moldaviërs daarom alle noodzakelijke solidariteit leveren.

Noot: de uiteindelijke beslissing over de kandidatuur van Moldavië wordt genomen door de lidstaten op basis van een opinie die de Commissie opstelt na de aanlevering van informatie door de Moldavische overheid.