Breng orde aan in de cryptowereld

Breng orde aan in de cryptowereld

Europarlementariërs in de commissie Economische Zaken stemden in met een verregaand wetsvoorstel om de cryptomarkt te reguleren. Daarbij wezen ze broodnodige duurzaamheidsstandaarden af. Rechtse politici hebben hun rug niet recht gehouden na druk vanuit de cryptosector om milieustandaarden voor cryptomunten af te wijzen.

Het onontgonnen wilde westen

De crypto-wereld is het onontgonnen wilde westen. Nu zijn er crypto-cowboys die snel geld verdienen met dubieuze praktijken die vaak niets meer zijn dan een piramidespel. Om klanten, investeerders en legitieme cryptobedrijven te ondersteunen, zijn regels heel hard nodig. Het alternatief is een implosie van de markt met grote schade voor kleine investeerders. De nieuwe regels stellen eisen aan cryptoproducten om misbruik te voorkomen. Ook zorgen de regels ervoor dat de ergste uitwassen in de markt tegen worden gegaan.

Het is absurd dat we in een klimaatcrisis energie stoppen in een technologie waarvan de toegevoegde waarde op zijn best twijfelachtig is.

Geen duurzaamheidseisen

Een groot twistpunt in de onderhandelingen was de noodzaak om ook duurzaamheidseisen aan cryptomunten te verbinden. Bitcoin slurpt evenveel energie als heel Nederland. Het is 40.000 keer zo CO2-intensief als bestaande betaalsystemen. Het is absurd dat we in een tijd van energienood en klimaatcrisis energie stoppen in een technologie waarvan de toegevoegde waarde op zijn best twijfelachtig is. Daarom stelden we als sociaaldemocraten voor op basis van nieuw onderzoek duurzaamheidseisen in te stellen voor crypto’s.

Klimaat is bijzaak voor rechts

We hadden hierover een akkoord met onze rechtse collega’s, maar onder druk van lobbyisten zijn ze teruggekomen op de deal. Voor rechts Europa is klimaat helaas een bijzaak. Zij vinden het prima dat cryptomunten nu als enige sector uitgesloten zijn van de noodzaak van de klimaattransitie. Wij zetten de strijd door en vragen een nieuwe plenaire stemming aan. Alle Europarlementariërs moeten inzien dat de cryptosector alleen een toekomst heeft als ook zij verduurzamen.