Geen enkele baan is het waard om voor te sterven

Geen enkele baan is het waard om voor te sterven

Het Europees Parlement stemt vandaag over een rapport waarin het de Commissie oproept om de grenswaarden voor blootstelling aan asbest bij te werken, beschermende maatregelen aan te scherpen en te werken aan een wereldwijd verbod op asbest.

Blootstelling aan asbest is de nummer één oorzaak van werkgerelateerde kankers in Europa. Hoewel de productie en de verkoop van asbest in de EU sinds 2005 verboden is – en in veel lidstaten zelfs al veel eerder – is deze schadelijke stof nog steeds in veel gebouwen aanwezig. Dit brengt het leven van miljoenen Europese werknemers in gevaar.

Met de Europese Green Deal en de renovatiegolf, zullen we in Europa miljoenen gebouwen vergroenen. Blootstelling aan asbest zal een risicofactor zijn tijdens deze renovaties. We moeten vermijden dat de renovatiegolf de gezondheid en het leven van een hele generatie werknemers in gevaar brengt.

Daarom roepen we de Europese Commissie op om een strikte blootstellingslimiet vast te stellen. Wetenschappelijk onderzoek is duidelijk: er zijn geen veilige niveaus van asbest. Wereldwijd worden nog steeds 125 miljoen mensen op hun werkplek blootgesteld aan asbest. Elk jaar sterven 250.000 van hen aan een asbestgerelateerde ziekten. Hier moet een einde aankomen. Van geen enkele baan mag je ziek worden. Gezond en veilig werk moet gegarandeerd zijn.

Het rapport van het Europees Parlement is een sterk signaal aan de Europese Commissie. De Commissie moet nu bewijzen dat het haar menens is met de Vision Zero visie voor werkgerelateerde sterfgevallen.