Het gevecht voor het recht om te beslissen over je eigen lijf is nog niet voorbij

Het gevecht voor het recht om te beslissen over je eigen lijf is nog niet voorbij

De stemming vandaag in het Europees Parlement over het rapport over seksuele en reproductieve rechten zorgt voor veel controverse. Conservatieve partijen proberen de stemming te voorkomen en roepen op tegen het rapport te stemmen.

We ontvingen zelfs foetuspoppen in de brievenbus van een anti-abortusorganisatie, om ons ervan te weerhouden voor dit rapport te stemmen. Het gevecht van de Dolle Mina’s in de jaren 70 blijkt nog geen gelopen race. Het is ronduit bedroevend dat we in 2021 nog discussie hebben in Europa over het recht om over je eigen lichaam te kunnen beslissen.

Het gevecht voor het recht om te beslissen over je eigen lijf is nog niet voorbij.

Het Europees initiatiefrapport van de Kroatische Europarlementariër Fred Matić gaat niet alleen over het recht op abortus in de EU, maar ook over het recht op goede gezondheidszorg, toegang tot anticonceptie en belastingvrije tampons en maandverband. Dit rapport gaat over  fundamentele Europese waarden en rechten, zoals het recht op zelfbeschikking en toegang tot seksuele voorlichting. Daar mag geen twijfel over bestaan.

De afgelopen jaren zagen we helaas dat vrouwenrechten ook in de EU nog steeds in het gedrang zijn. Het gevecht voor het recht om zelf te beslissen over je eigen lijf is nog niet voorbij.

Het belooft een belangrijke stemming te worden. Een vergelijkbaar initiatiefrapport bijna tien jaar geleden haalde het destijds niet door een ‘anti-choice’ campagne van conservatieve Europarlementariërs. Vandaag telt elke stem. Als dit initiatief het haalt, betekent het een enorme steun in de rug voor alle Europeanen, en in het bijzonder voor mensen in Polen en Hongarije waar seksuele vrijheden en abortusrechten steeds verder worden ingeperkt.