Het tekort aan vaccins is kunstmatig en vermijdbaar

Het tekort aan vaccins is kunstmatig en vermijdbaar

Het vrijgeven van patenten van coronavaccins, daar debatteerden we vandaag over in het Europees Parlement. Als we de patenten op vaccins tijdelijk opschorten, kunnen we sneller en op meer plekken vaccineren. Want laat één ding duidelijk zijn: het huidige tekort aan vaccins is kunstmatig en vermijdbaar.

Via een zogenaamde TRIPS-ontheffing kunnen we de juridische belemmeringen voor het produceren van vaccins wegnemen. Landen kunnen dan volop zelf vaccins gaan produceren en exporteren.

En vaccins zijn hard nodig, want alleen als iedereen gevaccineerd is, zijn we veilig voor het virus. Om een wereldwijde vaccinatiegraad te halen die genoeg bescherming biedt, is het noodzakelijk dat ook ontwikkelingslanden over voldoende vaccins beschikken.

Geen taart zonder een recept en een oven

In het debat vanochtend klonken geluiden dat niet de patenten en licenties het probleem zijn, maar de productie van het coronavaccin. Het is echter niet het een of het ander: patenten en productie gaan hand in hand. Je hebt niets aan het recept van een taart als je vervolgens geen oven hebt om ‘m te bakken.

Maar gelukkig hebben we nog ovens over. Bedrijven over de hele wereld, van Canada tot India en Bangladesh, staan klaar om honderden miljoenen doses te produceren als licenties en kennis met hen wordt gedeeld.

Moreel leiderschap

Daarom heb ik roep ik vandaag de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op om moreel leiderschap te tonen. Laten we solidair zijn met de rest van de wereld door te stoppen met het blokkeren van de TRIPS-ontheffing.

Geef de patenten en licenties op de vaccins vrij, zodat er meer geproduceerd kan worden en we sneller uit deze crisis raken.