Lood moet in Europa worden verbannen uit waterleidingen

Door Mohammed Chahim op 12 februari 2020

Ik ben opgelucht dat het Parlement een voorstel heeft afgewezen waardoor gerecycled pvc voor waterleidingen nog lood zou kunnen bevatten.

Een giftig product blijft een giftig product, ook nadat het is gerecycled. Het is hoog tijd dat we lood voor eens en altijd uit de productiecyclus van pvc halen.

De Commissie had voorgesteld om weliswaar lood in pvc te verbieden maar een uitzondering te maken voor gerecycled pvc. De Commissie zal nu met een nieuw voorstel moeten komen dat lood uit de productiecyclus van pvc verbant.

Elke vorm van lood is ontoelaatbaar. Dit voorstel van de Europese Commissie is een wassen neus. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat een giftige stof aanwezig is op een plek waar je iedere dag bent, namelijk in je eigen huis.  Denk aan ramen, deuren en zelfs waterleidingen, die gemaakt zijn van (gerecyclede) pvc. In Amsterdam is zelfs lood aangetroffen in drinkwater op een crèche en in Utrecht op basisscholen. Dat is volstrekt onacceptabel.

Mohammed Chahim

Mohammed Chahim

Mohammed Chahim (Fez, 18 april 1985) is sinds 4 juli 2019 namens de PvdA lid van het Europees Parlement.  “De PvdA is voor mij de partij die staat voor gelijke kansen voor iedereen, een partij die helpt mensen te emanciperen. Als kind van migrantenouders ben ik hiervan een levend voorbeeld. Ik wil me inzetten voor een inclusieve samenleving. Helaas is

Meer over Mohammed Chahim