Milieudefensie kan historische zaak tegen Shell winnen

Milieudefensie kan historische zaak tegen Shell winnen

Vandaag doet een rechter een uitspraak in de zaak die Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell. De zaak is uniek omdat de eisers geen schadevergoeding willen, maar een beleidswijziging.

Na de zaak in januari, waarin Milieudefensie succesvol Shell Nigeria aansprakelijk stelde voor een olielek in de Niger-delta, kan Milieudefensie woensdag opnieuw een historische zaak tegen Shell winnen.

De zaak past in een samenleving die mondiger wordt

De zaak is uniek, omdat Shell niet gedwongen wordt tot compensatie voor schade, maar tot een beleidswijziging: handel voortaan in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Tegelijk past de zaak in een samenleving die mondiger wordt, en zich bewuster wordt van de verwoestende effecten van klimaatverandering en de rol die bedrijven daarin moeten nemen. Zelfs als Milieudefensie de zaak morgen verliest zal dat besef niet weg zijn. En zal de noodzaak voor gelijke spelregels in een Europese zorgplichtwet alleen maar groter zijn.

en zich bewuster wordt van de verwoestende effecten van klimaatverandering en de rol die bedrijven daarin moeten nemen.

De uitspraak wordt ook in Brussel met aandacht gevolgd, en dat is niet voor niets. Ik werk in het Europees Parlement momenteel aan een wet die vastlegt dat bedrijven een zorgplicht hebben voor mens en milieu. Omdat zo’n wet er vandaag de dag niet is, moeten juristen zich in bochten wringen om van een rechter te horen wat eigenlijk voor zich moet spreken: bedrijven hebben een verantwoordelijkheid om de samenleving geen schade toe te brengen.