Nieuwe klimaatwet tegen vervuiling is hard nodig

Nieuwe klimaatwet tegen vervuiling is hard nodig

Vandaag presenteert Eurocommissaris Frans Timmermans een nieuwe klimaatwet als onderdeel van de Green Deal. Het voorstel met de naam ‘Zero Pollution’ heeft tot doel de lucht- water- en bodemkwaliteit te verbeteren. En dat is hard nodig, vindt Mohammed Chahim.

Er is veel PFAS en microplastic in ons water, wat kan leiden tot gezondheidsschade. Afgelopen voorjaar ontraadde het RIVM zelfs tijdelijk het eten van vis en schaaldieren uit de Westerschelde omdat het water te vervuild was met PFAS.

De Europese anti-vervuilingswet moet ervoor zorgen dat de waterkwaliteit verbetert, en pakt ook de kwaliteit van de lucht aan. Op dit moment laten de Europese standaarden voor luchtkwaliteit nog meer vervuiling toe dan op wetenschappelijke basis wordt geadviseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Verlies biodiversiteit

Vervuiling schaadt onze gezondheid en ons milieu. Het is de belangrijkste oorzaak van allerlei mentale en lichamelijke ziekten en van vroegtijdige sterfgevallen, en een grote veroorzaker van het verlies aan biodiversiteit.

Ons lucht en water zijn enorm vervuild. Nederland scoort in Europa zelfs het slechtst als het gaat om de kwaliteit van ons water. Deze wet komt geen dag te laat dus, en daarbij moet vooral de industrie aan de bak.

Tata Steel

In en rondom grote industriële installaties ondervinden mensen de meeste nadelen van slechte lucht- en waterkwaliteit, denk aan IJmuiden dat naast Tata Steel ligt. Soms hebben omwonenden zelfs tien keer zoveel kans op bepaalde kankers door slechte luchtkwaliteit.

Ook worden hoge waarden PFAS in het bloed aangetroffen, waarvan we niet weten wat de gevolgen zijn. Het is onacceptabel dat we toelaten dat giftige stoffen in grote hoeveelheden in ons directe milieu en omgeving terecht komen. Het niveau van vervuiling mag niet schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid.