Polen laat ware aard zien door veto over minimumwinstbelasting

Polen laat ware aard zien door veto over minimumwinstbelasting

In een duidelijk signaal naar de Poolse overheid, heeft het Europees Parlement vandaag ingestemd met een minimum belastingtarief voor bedrijven van 15%. Op 24 mei maken de Europese ministers van Financiën een finale beslissing over dit minimumtarief. Alle landen zijn het ermee eens, maar Polen dreigt met een veto. Ze zijn ontevreden omdat Brussel het land geen geld wil geven uit het coronaherstelfonds zolang Polen zich niet houdt aan de Europese waarden.

Geen koehandel

Als voorzitter van de belastingcommissie van het Europees Parlement frustreert mij de positie van Polen. Door dit besluit te blokkeren, kost Polen ons €60 miljard per jaar. Het frustrerende is dat ze geen problemen hebben met het voorstel zelf. Ze proberen hun veto te gebruiken om vrij baan te krijgen in het inperken van een onafhankelijke rechtspraak en de rechten van vrouwen en minderheden. Een Pools ‘ja’ in ruil voor een oogje dichtknijpen vanuit Brussel. Maar het Europees Parlement is duidelijk: Europa mag niet koehandelen met haar fundamentele waarden.

De afgelopen weken was er hoge druk op Polen om in te stemmen met de Europese wet. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen reisde af naar Warschau om de Poolse regering te overtuigen. Het Poolse regime laat haar ware aard zijn. Op een moment waarin westerse solidariteit voorop staat, gooit Polen roet in het eten. Het is duidelijk dat de machtslust van de regering sterker is dan de wens om een gezamenlijk front te vormen en problemen zoals belastingontwijking op te lossen.

Blokkeren is politiek onhoudbaar

Deze Europese wet levert Polen €2 miljard per jaar op. Bij een aanhoudend veto wordt dit geld de Polen door de neus geboord. Het is een politiek onhoudbare positie voor de Poolse regering: hun internationale bondgenoten, hun eigen bevolking en nu ook het Europees Parlement spreken zich sterk uit voor deze wet. Blokkeren komt hen duur te staan.