Kunnen we binnenkort weer vrij reizen in Europa?

Kunnen we binnenkort weer vrij reizen in Europa?

De Digital Green Certificate komt eraan, oftewel een vrijwillig vaccinatiebewijs. De Europese Commissie komt vandaag met een voorstel gericht aan het Europees Parlement en de lidstaten.

In dit voorstel staat dat Europeanen die een vaccinatie hebben gehad, een negatieve testuitslag hebben of antistoffen hebben, door de EU kunnen reizen zonder altijd aan test- en quarantainevoorwaarden te moeten voldoen.

Vrijwillig vaccinatiebewijs

Een vaccinatiebewijs ligt behoorlijk gevoelig. Bij sommige mensen is het idee ontstaan dat vaccineren hiermee verplicht wordt. Maar één ding is heel helder: niemand wordt verplicht om zich te laten vaccineren. Niet in Nederland en niet in de EU.

Reizen binnen de EU moet weer worden toegestaan voor iedereen. Op voorwaarde dat je voldoet aan de verschillende quarantaine- of testmaatregelen, of dat je een vrijwillig vaccinatiebewijs laat zien. Zonder vaccinatie kan je hetzelfde doen als mensen die wel een vaccinatiebewijs hebben, namelijk reizen door de EU.

Bedrijven en banen in de reisbranche zwaar onder druk

Een Digital Green Certificate voorziet in de behoefte om weer perspectief te krijgen op reizen. Voor iedereen, maar vooral voor ondernemers en werknemers in de toeristische sector. Deze sector heeft het zwaar door Covid-19. Het aantal buitenlandse gasten dat in 2020 in Nederland verbleef, daalde met 65 procent ten opzichte van 2019. Zo’n 30 procent van de Nederlandse banen in de sector is al verdwenen en er staan er nog veel meer onder druk. In de hele EU gaat het zelfs om 6 miljoen banen.

De toeristische sector bestaat voor het overgrote deel uit midden- en kleinbedrijf (MKB). Veel van deze kleine zelfstandigen staan nu nog overeind dankzij steunmaatregelen van de overheid, maar zicht op verbetering blijft vooralsnog uit. Met een bewijs kan toerisme weer op gang komen en hoeft de sector komend vakantieseizoen niet bij voorbaat af te schrijven

Onderzoek

Twee vragen dienen nog beantwoord te worden: hoe lang ben je na vaccinatie immuun en kan je het virus na vaccinatie nog overdragen? Onderzoek hiernaar is in volle gang. Terwijl we wachten op onderzoeksresultaten, gaan we nu alvast aan de slag met perspectief voor bewegingsvrijheid en een manier om toerisme weer van het slot te halen.

van het slot te halen.