Olie-embargo Rusland moet gepaard gaan met Europese solidariteit

Olie-embargo Rusland moet gepaard gaan met Europese solidariteit

Na grote druk van het Europees Parlement stelt Ursula von der Leyen een olie-embargo op Rusland voor. Een hoognodige sanctie waarvoor de Partij van de Arbeid zich vanaf het eerste moment heeft ingezet. Zorgvuldige uitvoering van het embargo moet nu gepaard gaan met grote solidariteit met burgers, bedrijven en lidstaten.

Sinds het begin van de invasie heeft de PvdA gehamerd op het belang van een volledig embargo op Russische energie. Het vandaag gepresenteerde olie-embargo is de belangrijkste EU-maatregel die tot nu toe is voorgesteld om Poetins oorlog een halt toe te roepen. Alle lidstaten moeten hier nu zo snel mogelijk mee instemmen.

Sinds het begin van de invasie heeft de PvdA gehamerd op het belang van een volledig embargo op Russische energie.

Een volledig EU-olie-embargo zou de Russische oorlogsmachine keihard raken. De export van olie naar Europa is Poetins belangrijkste inkomstenbron, en de hoge militaire uitgaven van het Kremlin staan hiermee in direct verband. Vrede voor Oekraïne betekent dat we deze levenslijn van het Russische leger onmiddellijk moeten doorknippen. We moeten het Rusland onmogelijk maken deze oorlog te winnen.

Het olie-embargo moet in het teken staan van solidariteit. Allereerst solidariteit met de burgers van Oekraïne, die moedig strijden voor Europese vrijheid en democratie. En we moeten ook eerlijk zijn: vrijheid is nooit gratis. Maar de gevolgen van het embargo voor ons moeten ook eerlijk worden opgevangen. Binnen en tussen EU-lidstaten.

Het olie-embargo moet in het teken staan van solidariteit.

Het is absurd dat wij, sinds het begin van de volledige invasie op 24 februari, voor bijna 50 miljard euro aan Russische fossiele brandstoffen hebben geïmporteerd. Zolang er geen volledig energie-embargo is, zal Poetin ons blijven chanteren. Daarom heeft het Europees Parlement vorige maand, mede op ons initiatief, gestemd voor een volledig en onmiddellijk embargo op alle Russische energie. Dat blijft onze inzet. Het stemt positief dat de EU-lidstaten nu ook in die richting lijken te bewegen.

Het door Commissievoorzitter von der Leyen voorgestelde embargo bestaat uit de uitfasering van ruwe Russische olie in de komende zes maanden en de uitfasering van geraffineerde olieproducten voor het einde van het jaar. Daarnaast stelt de Commissie ook gerichte sancties tegen oorlogsmisdadigers in Boetsja, het van betalingssysteem SWIFT ontkoppelen van de grootste Russische bank, Sberbank, en een verbod op drie Russische staatsomroepen voor.