Vooruitblik jaarlijkse Staat van de Unie

Vooruitblik jaarlijkse Staat van de Unie

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen houdt straks haar derde toespraak over de Europese Staat van de Unie. Daarin maakt ze de balans op van het afgelopen jaar en deelt ze haar ideeën voor de toekomst van de EU. Agnes Jongerius hoopt dat de voorzitter inziet dat solidariteit de sleutel is om deze crisis door te komen.

Deze ochtend licht Von der Leyen toe hoe de Commissie de dringendste uitdagingen voor de Europese Unie zal aanpakken. En dat zijn er heel wat.

Prijsplafond voor elektriciteit

Agnes verwacht daadkracht. Zo hoopt ze dat Von der Leyen verder gaat dan enkel begrip tonen voor wie door de energiecrisis geraakt wordt, maar ook met concrete maatregelen komt. “Ik zou graag zien dat ze haar schouders zet onder de invoering van hogere Europese minimumlonen, en een prijsplafond voor elektriciteit afkomstig van producenten die aan lage prijzen produceren en nu torenhoge winsten boeken.”

Fouten benoemen

“Deze koopkrachtcrisis en onvrede bij steeds meer Europeanen is de perfecte voedingsbodem voor populistische en radicale partijen”, waarschuwt Jongerius. “Populisten kunnen met holle leuzen politieke munt slaan uit de crisis. Als Europa niet ingrijpt, maken we ruim baan voor anti-Europese sentimenten en ondergraven we onszelf.”

“Ik hoop dat ze met concrete toekomstplannen komt, maar ook gemaakte fouten durft te benoemen”, vervolgt Agnes. “Neem bijvoorbeeld het niet vrijgeven van coronavaccins waardoor miljoenen mensen in onder meer Afrika en Azië geen toegang kregen tot een vaccin. Of hoe ze Hongarije en Polen de hand boven het hoofd blijft houden terwijl deze landen de Europese waarden en rechtsstaat met voeten blijven treden.”

Europese solidariteit

“Als we als Europa niet gezamenlijk optrekken, wint Poetin alsnog de oorlog”, besluit Jongerius. “Niet op het slagveld, maar door het ondermijnen van de Europese democratie. We moeten boven alles blijven vertrouwen op onze solidariteit. Europese solidariteit is de sleutel om deze crisis door te komen en er zelfs sterker uit te komen.”