Steun Oekraïense vluchtelingen mag niet verslappen

Steun Oekraïense vluchtelingen mag niet verslappen

Miljoenen Oekraïners zochten de afgelopen maanden hun toevlucht in de Europese Unie om te ontkomen aan de wrede oorlog van Poetin. Met een koude winter op komst en de oorlog die voortduurt, is de verwachting dat weer meer mensen het land in de komende maanden zullen ontvluchten. Zeker in buurlanden van Oekraïne is het aantal vluchtelingen groot. Om te onderzoeken hoe de registratie en opvang van vluchtelingen daar verloopt, reis ik deze week met collega-Europarlementariërs naar de Oekraïense grens in Polen en Roemenië.

De bereidheid van Europeanen om Oekraïense vluchtelingen in onze steden en zelfs huizen te verwelkomen, is hartverwarmend. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend dat regeringen de juiste steun bieden. In Polen leunt de opvang van Oekraïners sterk op de liefdadigheid van lokale overheden en ngo’s. Het is dus belangrijk dat de financiële support vanuit Brussel bij hen terechtkomt en niet verdwijnt bij de Poolse regering, die al jaren bezig is de rechtsstaat in Polen af te breken. Dat zal voor mij een belangrijk aandachtspunt zijn tijdens ons bezoek.

Discriminatie tegengaan

We spreken tijdens onze reis verschillende lokale NGO’s, de UNHCR, UNICEF en Poolse en Roemeense grenswachten. Ook spreken we met de interim directeur van het Europese grensagentschap Frontex. Een punt van zorg blijft de behandeling van vluchtelingen die niet over de Oekraïense nationaliteit beschikken. Dat gaat bijvoorbeeld om stateloze mensen uit de Romagemeenschap, die vaak discriminatie tegenkomen tijdens hun vlucht. De Russische bommen maken geen onderscheid tussen arm of rijk, Oekraïens of niet-Oekraïens. Dat moeten we in de EU dus ook niet doen. Zowel in Polen als Roemenië zal ik daar scherp op letten. Verder is het belangrijk dat vluchtelingen snel en juist geregistreerd worden: dat is een cruciale manier om mensenhandel tegen te gaan.

Oorlogsmisdaden van het wreedste soort

Hoewel Oekraïne belangrijke successen boekt, is de oorlog nog niet voorbij. De honderden doden die vlakbij het bevrijde Izjoem gevonden zijn, tonen voor de zoveelste keer aan tot welke onmenselijkheden het Russische leger in staat is. Dit zijn regelrechte oorlogsmisdaden van het wreedste soort. Tot Oekraïne de strijd om vrijheid en democratie gewonnen heeft, moeten we onze steun onverminderd doorzetten – militair, economische en door goede opvang van degenen die de oorlog ontvluchten.