Stoppen Poetin vereist eerlijke verdeling offers

Stoppen Poetin vereist eerlijke verdeling offers

Er is maar één gepaste reactie op Ruslands gruwelijke massa-executies van talloze weerloze burgers in Boetsja: keiharde Europese actie. Ook als dat offers van ons vraagt. Poetin mag zijn oorlog nooit winnen.

Honderden wreed vermoorde burgers trof Oekraïne aan in massagraven na de bevrijding van Kyivs buitensteden. De straten in Boetsja lagen vol met geëxecuteerde lichamen. Volgens het Oekraïense Openbaar Ministerie ligt het dodental in Borodjanka nog veel hoger.

Ruslands barbaarse misdaden mogen we nooit toestaan in het Europa van 2022.

Ruslands barbaarse misdaden mogen we nooit toestaan in het Europa van 2022. Dit is geen incident: regelrechte terreur en het stelselmatig vermoorden van de burgerbevolking zijn altijd Poetins laatste wapen. En Boetsja is nog maar één stad. Ik vrees dat Rusland aanstuurt op grootschalige genocide tegen de bevolking van Oekraïne. We mogen niet rusten voordat Poetin en zijn medeplichtigen voor hun oorlogsmisdaden terechtstaan in Den Haag. Dat kan alleen als Oekraïne wint.

We mogen ons niet langer door gas laten gijzelen.

Ik schreef mee aan de plenaire resolutie van de sociaaldemocraten die oproept tot beslissende Europese actie. We mogen ons niet langer door gas laten gijzelen. Het is absurd dat onze energie-import na 41 dagen Russische wreedheden nog steeds Poetins oorlogsmachine betaalt. Het is duidelijk wat de Raad vandaag te doen staat: een onmiddellijk en volledig embargo opleggen op de import van Russisch gas, olie en kolen, eindelijk alle Russische banken verbannen van betalingssysteem SWIFT, Russische schepen uit de territoriale wateren van de EU weren en Oekraïne alle zware wapens sturen die het nodig heeft om Poetin te verslaan.

Een eerlijke verdeling van de sanctielasten is cruciaal. Boetsja drukt ons hardhandig met de neus op de waarheid. Poetins oorlog is geen regionaal conflict. Het is een existentiële aanval op de menselijke waardigheid, op de onze waarden en manier van leven. Nu moet de Raad aantonen wat onze Europese waarden waard zijn. De Nederlandse regering zal heel eerlijk moeten communiceren dat het verslaan van Poetin ook van ons – soms forse – offers zal vragen. Onze vrijheid is niet gratis.

Offers moeten eerlijk worden verdeeld, zodat de sterkste schouders echt de zwaarste lasten dragen.

Die offers moeten eerlijk worden verdeeld, zodat de sterkste schouders echt de zwaarste lasten dragen. Solidariteit tussen lidstaten en binnen onze samenlevingen: Wie het goed gaat krijgt geen compensatie, maar draagt extra bij voor wie nu al in de knel komt. De offers die onze vrijheid ook van ons vraagt staan in geen verhouding tot de prijs die de moedige Oekraïense bevolking voor haar vrijheid betaalt.