Toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk zal blijvende toewijding vragen

Toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk zal blijvende toewijding vragen

Vandaag stemt het Europees Parlement over het handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. De stemming lijkt een formaliteit, maar dit is het officiële startpunt van een hernieuwde relatie.

Aan beide kanten van de Noordzee maken mensen zich zorgen over de gevolgen van Brexit. De problemen en zorgen zijn met het intreden van dit akkoord niet helemaal van de baan, maar dit is een belangrijke stap richting duurzame samenwerking. Al zal de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk blijvende toewijding vragen van ons allemaal.

Oneerlijke concurrentie

“Nul-urencontracten en onzekere contracten zijn altijd de standaard geweest in het VK, maar oneerlijke concurrentie aan de andere kant van de Noordzee mogen we niet accepteren”, vertelt Agnes Jongerius strijdvaardig. “We moeten erover blijven waken dat het Verenigd Koninkrijk de gemaakte afspraken met de EU nakomt.” 

Nu vooruitkijken

“Hoe intens verdrietig ik ook ben dat het zover is gekomen, we moeten nu vooruitkijken”, besluit Thijs Reuten. “De Britten zijn onze buren, we delen geschiedenis en delen ook waarden, bijvoorbeeld als het gaat om de rechtsstaat en democratie. Het is in ieders belang om op buitenlands beleid en veiligheid te blijven samenwerken. Dat is nog niet goed geregeld, daar moeten we mee aan de slag.”