Viktor Orbán misbruikt coronacrisis om zichzelf absolute macht te verlenen

Door Kati Piri op 24 maart 2020

De Hongaarse premier Viktor Orbán trekt alle macht naar zich toe, met de coronacrisis als excuus.

Orban heeft nu de mogelijkheid om de noodtoestand voor onbepaalde duur te verlengen, zonder dat daarvoor de toestemming van het parlement is vereist. De Hongaarse regering kan nu middels de bijzondere decreten wetten opschorten en uitzonderlijke maatregelen treffen om ‘de volksgezondheid, de veiligheid van de burgers en de economie’ te garanderen.

Dit is echter niets minder dan een politieke lockdown zonder einddatum. Orbán stuurt het parlement naar huis, en iedereen die zich niet aan de lijn houdt qua officiële berichtgeving, die riskeert 5 jaar cel. Orban kan de autoritaire verleiding kennelijk niet weerstaan om deze crisis aan te grijpen om zichzelf tot dictator te kronen.

Luister hier naar het radio interview van Kati Piri op NPO Radio 1 bij ‘Met het Oog op Morgen’.

Kati Piri

Kati Piri

Kati Piri (1979) is vicepresident van de S&D-groep op buitenlandse zaken, burgerlijke vrijheden, mensenrechten en defensie. Kati is lid van de commissie Buitenlandse Zaken en van de commissie Burgerlijke vrijheden en Mensenrechten. Daarnaast is ze onderdeel van de EU-Turkije commissie. Hiernaast is ze de Internationaal Secretaris in het partijbestuur van de Partij van de Arbeid.

Meer over Kati Piri