Walgelijke antihomowet in Oeganda kan niet zonder gevolgen blijven

Walgelijke antihomowet in Oeganda kan niet zonder gevolgen blijven

Oeganda wil iedereen die zich identificeert als homoseksueel streng bestraffen met celstraffen die kunnen oplopen tot levenslang en zelfs de doodstraf. Ook wie homoseksualiteit zogenaamd ‘promoot’, riskeert in de cel te belanden. Dankzij de Partij van de Arbeid neemt het Europees Parlement keihard stelling tegen deze walgelijke antihomowet. Thijs Reuten en Vera Tax zijn onbuigzaam. “Deze heksenjacht op de Oegandese LHBTIQ+-gemeenschap kan niet zonder gevolgen blijven. Hier zijn geen compromissen over te sluiten.”

Het Oegandese parlement keurde vorige maand met slechts twee stemmen tegen de controversiële antihomowet goed. Een ernstige aanslag op LHBTIQ+-rechten. De wettekst vergelijkt homoseksualiteit zelfs met kanker.

Als Oeganda doorzet en president Yoweri Museveni de wet ondertekent, moet dat grote gevolgen hebben. Over LHBTIQ+-rechten valt niet te onderhandelen. Waar ook ter wereld.

Geweld tegen LHBTIQ+’ers

Alleen al voor onderdak bieden aan LHBTIQ+’ers draai je de gevangenis in. Mocht je seksuele voorlichting geven of bij een homohuwelijk zijn: tien jaar achter de tralies. Op de ‘misdaad van homoseksualiteit’ staat levenslang en ‘recidivisme’ leidt zelfs tot de doodstraf. Extra boosaardig is dat vrienden en familie verplicht zijn om hun geliefden aan te geven bij de politie.

Haatcampagnes in Oeganda leiden tot veel homofoob geweld. Op sociale media gaan video’s rond waarin homo’s geviseerd worden. Met als gevolg dat bijvoorbeeld hun huisbaas hen buiten zet of ze aangevallen worden. Uitspraken van politieke leiders zoals Museveni en leiders van de invloedrijke evangelische kerken wakkeren deze haatcampagnes aan.

Afleidingsmanoeuvre

De autoriteiten zullen via deze wet nog meer bevoegdheden krijgen om op te treden tegen een groep Oegandezen die al veelvuldig te maken heeft met discriminatie en geweld. Zo willen Oegandese politici LHBTIQ+’ers in permanente angst laten leven. Ver verwijderd van de rest van de samenleving.

Het harde optreden tegen de gemeenschap is een afleidingsmanoeuvre. Het doel is duidelijk: kwetsbare, onschuldige mensen slachtofferen als afleiding voor de vele corruptieschandalen van de Oegandese overheid en oplopende staatsschulden.

 

Ook in Nederland

Niet alleen in Oeganda staan LHBTIQ+-rechten onder druk. Een monsterverbond van conservatieven in de Verenigde Staten, autocraten als Viktor Orbán in Hongarije en dictators als Vladimir Poetin gebruiken allemaal zogenaamde ‘genderideologie’ als zondebok.

Ook in Nederland neemt geweld tegen LHBTIQ+’ers schrikbarend toe, met de afschuwelijke mishandeling van een COC-vrijwilliger in Eindhoven en medewerkers van Dorothy’s Drag Bar in Groningen deze maand als triest dieptepunt. Dit zullen we nooit accepteren. Wij staan pal naast hen.

Repercussies

Het Europees Parlement wees deze week nogmaals elke vorm van discriminatie resoluut af. De EU moet zich hard maken voor de wereldwijde decriminalisering van homoseksualiteit en transgenderidentiteit. Over LHBTIQ+-rechten valt niet te onderhandelen.

In Oeganda leek er even een sprankje hoop. In plaats van de wet te tekenen, stuurde President Museveni het wetsvoorstel terug naar het Oegandese parlement. Eigenlijk probeerde hij vooral mooi weer spelen naar de internationale gemeenschap. Hij zei er tegen het parlement bij – voorzien van een enorme lading hatespeech – dat hij de wet na eventuele aanpassingen alsnog gewoon gaat ondertekenen. Wij hebben de Commissie opgedragen met duidelijke repercussies te komen voor Oeganda als de president de wet alsnog ondertekent.

Zo moet de EU in dat geval meteen de procedure starten om Oeganda te verwijderen uit allerlei voordelige handelsakkoorden. De Europese Commissie moet ook sancties voorbereiden tegen politici en religieuze leiders die achter de wet zitten. Wie onderdrukt wordt, moet ook veilig asiel kunnen aanvragen.

Maar daar kunnen we niet op wachten. Dankzij onze inzet heeft het Parlement nu de EU opgedragen om in een steunpakket voor LHBTIQ+’ers in Oeganda te voorzien. We laten hen niet in de kou staan.

Neem contact op

Walgelijke antihomowet in Oeganda kan niet zonder gevolgen blijven

Thijs Reuten

Europarlementariër Buitenlandse zaken, burgerlijke vrijheden, rechtsstaat en justitie
Vera Tax in het Europees Parlement

Vera Tax

Europarlementariër Regionale ontwikkelingen, vervoer en toerisme, gendergelijkheid en vrouwenrechten