Foto: Jef van Cleynenbreugel

Wolters dient ongebruikelijk WoB-vezoek in bij Commissie

Bijna een jaar nadat mijn initiatiefwet over ketenverantwoordelijkheid met een brede, partijoverstijgende steun is aangenomen, laat een voorstel van de Europese Commissie nog steeds op zich wachten. De Raad voor Toetsing, die de kwaliteit van wetsvoorstellen controleert, heeft nu voor de tweede keer het Commissievoorstel afgewezen. Maar helaas tasten we in het duister waarom. Ik eis dat de onderste steen boven wordt gehaald en dien daarom een WoB-verzoek in.

Ik wil weten welke lobbyisten een vinger in de pap hebben gehad bij het tegenhouden van dit voorstel. Kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden, milieuvervuiling en omkoping gebeuren dagelijks in de productieketen. Bedrijven kunnen er niet meer omheen: ze moeten verantwoordelijker en duurzamer worden. Toch is dit voor de interne toezichthouder niet genoeg. Welke telefoontjes zijn er gepleegd naar ondernemingsverenigingen, en met welke grote bedrijven is er digitaal koffie gedronken om tot dit wonderlijke advies te komen?

Het is een ongewone procedure, maar ik wil transparantie. Als ik voor 17 januari geen duidelijkheid heb, stap ik naar de ombudsman toe en trek ik de Commissie aan haar jasje.

Lara Wolters was rapporteur op het initiatiefrapport op corporate due diligence en daarmee de leidende stem op dit dossier vanuit het parlement.