1 november 2014, om 14:30, Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam | Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam

Debat ‘Kleren maken de man’ Afrikadag

Tijdens de Afrikadag organiseert PvdA Europa een debat over arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. De textiel- en kledingindustrie zorgen voor miljoenen “banen”. Ook Noord-Afrikaanse landen hebben reeds een positie verworven als vooraanstaande kledingproducenten voor de Europese markt. Goedkope Aziatische invoer zorgt er echter voor dat deze positie steeds verder onder druk komt te staan. Een naaister verdient bijvoorbeeld in 12 jaar tijd minder geld dan een verkoopster in een Nederlandse kledingwinkel in een maand. Daarnaast hebben de meeste arbeiders in de kledingindustrie te kampen met extreem lange werkdagen, gedwongen overwerk, ontbrekende arbeidszekerheid, hongerlonen, schendingen van vakbondsrechten, ongezond werk, uitputting, seksuele intimidatie en stress.

Het bedrijfsleven, de politiek, vakbonden én consumenten zijn in staat om de positie van de arbeiders in de kledingindustrie te verbeteren, economieën op te bouwen en miljoenen mensen uit de armoede te halen. Het afgelopen jaar zijn hiervoor de eerste stappen gezet in de Nederlandse kleding- en textielsector. Maar om de misstanden in deze sector op te lossen, zijn structurele grensoverschrijdende oplossingen nodig. Wat kan de EU, het bedrijfsleven, de vakbonden én de consument betekenen voor de arbeiders in de kledingindustrie? Hierover gaat Agnes Jongerius, PvdA-Europarlementariër, in gesprek met verschillende gastsprekers en de zaal tijdens het debat ‘Kleren maken de man’. Het debat zal knallend worden geopend met een modeshow van Afriek.

Sprekers: Agnes Jongerius (PvdA-Europarlementariër), Han Bekke (voorzitter van MODINT, secretaris generaal van de mondiale kledingorganisatie IAF en bestuurslid van de Fair Wair Foundation), Kars Gerrits (oprichter modelabel Afriek), o.v. Ton Heerts (voorzitter FNV), o.v. Joan de Jong-Aerts (bestuurslid Rank-a-Brand), o.v. Pascalle Grotenhuis (Head of Division Private Sector, CSR and Infrastructurebij Ministerie van Buitenlandse Zaken).
Moderator: Jolein Baidenman (Eigenaar project- en adviesbureau IS Duurzaam, voorzitter PvdA Buitenlandcommissie, vicevoorzitter PvdA Duurzaam, lid PES-delegatie).

 

Voor meer informatie over Afrikadag dan wel het debat ‘Kleren maken de man’, klik hier