1 november 2014, om 17:15, Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam | Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam

Debat ‘Tie-Tip: Een vloek of een zegen voor ontwikkelingslanden?’ Afrikadag

Tijdens de Afrikadag spreekt PvdA-Europarlementarier, Agnes Jongerius, over de gevolgen van TTIP voor ontwikkelingslanden. De onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU (TTIP, of tie-tip) staan momenteel hoog op de politieke agenda, zowel in Nederland als op Europees niveau. Het doel van het vrijhandelsakkoord is de handel tussen de EU en de VS te stimuleren. Maar wat zijn de gevolgen van het handelsakkoord voor ontwikkelingslanden? Wat zijn de zogenoemde ‘spillover’ effecten? De EU voorspelt positieve spillover effecten voor ontwikkelingslanden, terwijl critici beweren dat het handelsakkoord juist zal leiden tot een afname van de handel tussen ontwikkelingslanden en de VS/EU. Zo blijkt uit onderzoek dat West-Afrikaanse landen tot wel 7% van hun huidige handel met de EU en de VS zullen mislopen.

Fair Politics – het lobbyprogramma van de FMS – vindt dit een verontrustende voorspelling die lijnrecht tegenover de ontwikkelingsdoelstellingen van de EU staat. Hoe kunnen de EU en Nederland bijdragen aan een vrijhandelsakkoord dat daadwerkelijk de belangen van ontwikkelingslanden meeneemt? Kortom, is TTIP een vloek of een zegen voor ontwikkelingslanden?

Sprekers: Agnes Jongerius (Europarlementariër, PvdA), Burghard Ilge (Both ENDS) Facilitator: Kris Douma.

 

Voor meer informatie over Afrikadag dan wel het debat ‘Tie-Tip: Een vloek of een zegen voor ontwikkelingslanden?’, klik hier.