Update van het EU Mobiliteitspakket

Door Vera Tax op 5 juni 2020

Een belangrijke dag vandaag. Een van de laatste stappen om te komen tot het Europees mobiliteitspakket wordt vandaag gezet in de Transport commissie. Alle wijzigingsvoorstellen op de oorspronkelijke deal worden vanavond in stemming gebracht.

Als mede-onderhandelaar is dat een spannend proces. Zal het pakket overeind blijven zoals bedoeld door de onderhandelaars, krijgen we volledige steun van de Transport commissie?

Ik ben erg blij met onze inzet waarbij de focus ligt op het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. We hebben de de uitholling van de rij- en rusttijdroosters voor chauffeurs weten voorkomen. De chauffeurs mogen nu niet meer hun welverdiende weekendrust in kleine vrachtwagencabines doorbrengen maar in fatsoenlijke hotels.

Wat is de inzet van het mobiliteitspakket:

  • Verbeterde werkomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs
  • Tegen oneerlijke concurrentie tussen chauffeurs uit Oost- en West Europa
  • Tegen brievenbusfirma’s (oneerlijke concurrentie tussen vervoersbedrijven in EU)
  • Meer vrachtwagenparkeerplaatsen (en geld hiervoor)
  • Beter handhaving op oneerlijke concurrentie en werkomstandigheden door digitale technologie (slimmere tachografen)

Indien de Transport commissie vandaag steun geeft voor het pakket en geen wijzigingen aanbrengt, dan zal het Europees Parlement nog voor de zomer over het pakket stemmen en zullen de nieuwe regels deze zomer van kracht zijn.

 

 

Lees hier meer over mijn gevoerde strijd >

Vera Tax

Vera Tax

Vera Tax is sinds juli 2019 lid van het Europees Parlement. Hiervoor was ze onder andere actief als raadslid en wethouder in de gemeente Venlo. Ze houdt zich als Europarlementariër namens de PvdA bezig met de onderwerpen transport, regionale ontwikkeling, vrouwenrechten en LGBTQI-rechten. Vanuit een diepgeworteld rechtvaardigheidsgevoel zet ze zich vol in voor Europa. Juíst

Meer over Vera Tax