Bij dierentransport moet niet winst, maar welzijn vooropstaan,

Bij dierentransport moet niet winst, maar welzijn vooropstaan,

Vandaag stemde het Europees Parlement voor een voorstel om dierentransport te verbeteren. Na herhaaldelijke misstanden was het de hoogste tijd om de verouderde wetgeving een grondige upgrade te geven.

We kennen allemaal het trieste verhaal van de honderden koeien die begin vorig jaar maanden op zee ronddobberden. Zinloos dierenleed dat makkelijk te voorkomen is met duidelijke Europese regelgeving. Ik wil ambitieuze wetten die stellen: tot hier, en niet verder. Bij dierentransport mag niet winst, maar moet welzijn vooropstaan.

Pijnpunten

Transport is stressvol voor dieren, ongeacht het vervoersmiddel, en dat leidt tot een negatief effect op hun gezondheid en welzijn. Onderzoek van de commissie brengt verschillende pijnpunten aan het licht. Er is gebrek aan stahoogte; dieren zitten te dicht op elkaar gedrukt; er is regelmatig te weinig water en voer. Een ander voorkomend probleem is het gebrek aan ventilatie en de reisduur is in veel gevallen te lang.

De resolutie die het Parlement vandaag aanneemt, moet die erbarmelijke omstandigheden verbeteren. Het Parlement dringt bij de Commissie aan om – per diersoort – met duidelijke regels te komen en doet zelf al heel wat aanbevelingen.

Transport is stressvol voor dieren, ongeacht het vervoersmiddel, en dat leidt tot een negatief effect op hun gezondheid en welzijn

In de resolutie waar we vandaag over stemden staan standaarden over reis- en rusttijden, temperatuur en doen we aanbevelingen over betere controle en toezicht op dierenwelzijn.

Zo mag de reistijd nooit langer zijn dat acht uur, een paar uitzonderingen daargelaten. Voor pluimvee en konijnen mag die zelfs nooit langer zijn dan vier uur. En de voorspelde temperatuur moet tussen de vijf en dertig graden liggen wanneer er op het transport geen klimaatregelaars zijn.

Ethische ommezwaai

Het Parlement pleit tot slot voor een ethische ommezwaai van het verouderde systeem. Het vervoer van sperma of embryo’s moet de voorkeur krijgen boven het vervoer van fokdieren, en het vervoer van karkassen en vlees moet de voorkeur krijgen boven het vervoer van slachtdieren.