Brengt sofagate langverwachte Europese regels over gendergelijkheid?

Brengt sofagate langverwachte Europese regels over gendergelijkheid?

Naar aanleiding van sofagate riep ik voorzitter van de Europese Raad Charles Michel op om de Europese richtlijn die pleit voor meer vrouwen in raden van bestuur – die al tien jaar vastzit – eindelijk in beweging te krijgen. Ik kreeg snel antwoord.

Al sinds 2013 zit het Europees Parlement in de startblokken om te onderhandelen over het ‘Women on Boards’ initiatief, en al even lang geeft de Raad niet thuis. Michel belooft in zijn antwoord op mijn brief dan ook ‘ondanks de diepe verdeeldheid in de Raad’ op zoek te gaan naar een compromis waar alle lidstaten zich in kunnen vinden.

Ik verbaasde me zoals vele anderen over het incident met Charles Michel tijdens het bezoek aan Turkije, en zijn excuses ‘aan alle vrouwen’ waren onbeholpen. De vrouwen die hij wil aanspreken willen geen woorden, maar actie. De toezegging van Michel is dus belangrijk, al zal ik, samen met alle leden die de brief ondertekenden, er scherp op toezien dat hij de daad bij het woord voegt.

Hoog tijd want in veel Europese landen bestaan bestuurskamers nog steeds voornamelijk uit mannen. Dat leidt tot eenvormigheid en een verspilling van talent.

Het antwoord van Charles Michel kan je hier lezen.