Door Kati Piri op 23 november 2015

De gezondheid van activiste Leyla Yunus verslechterd 

De mensenrechtenactiviste Leyla Yunus en haar man Arif zijn in Azerbeidzjan na een showproces veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. De gezondheid van de twee is echter zo verslechterd, dat urgente actie nodig is om hun levens te redden.

Twee weken geleden is de straf van Arif Yunus omgezet in huisarrest. Tijdens de rechtszaak moest hij per ambulance naar het ziekenhuis worden afgevoerd, en de kans op een fataal hartinfarct werd door medisch specialisten als zeer reëel geacht. PvdA Europarlementariër Kati Piri was in juli aanwezig bij de start van het proces in Bakoe.

“Na maanden van arrestaties en steeds meer repressie, is het huisarrest van Arif Yunus het eerste positieve bericht. Nu is het van belang om de druk op de regering van Azerbeidzjan verder op te voeren zodat uiteindelijk deze nepvonissen vernietigd worden en ook Leyla buiten de gevangenis de medische zorg kan krijgen die zij nodig heeft”, aldus Europarlementariër Kati Piri (PvdA).

Hun dochter Dinara heeft in Nederland politiek asiel gekregen. Zij kan geen rechtstreeks contact hebben met haar moeder. Leyla lijdt aan suikerziekte en hepatitis C en kan met haar linkeroog niet goed meer zien. Tijdens de laatste rechtszaak was ook zichtbaar dat ze grote blauwe plekken had in haar hals. Volgens haar advocaat krijgt ze haar diabetes medicijnen niet toegediend en weegt ze nog maar 44 kilo.

Kati Piri hoopt dat meer landen en partijen zich willen aansluiten bij de strijd tegen de schending van de mensenrechten in Azerbeidzjan. “Wij mogen de politieke gevangenen in Azerbeidzjan niet vergeten. Leyla Yunus haar leven is in gevaar als er niet snel verandering komt in haar situatie.”

‪Binnenkort gaat Kati Piri met verschillende organisaties in gesprek over mogelijke acties om de politieke gevangenen vrij te krijgen en de mensenrechten in Azerbeidjan hoog op de internationale agenda te houden.

Kati Piri

Kati Piri

Kati Piri (1979) is vicepresident van de S&D-groep op buitenlandse zaken, burgerlijke vrijheden, mensenrechten en defensie. Kati is lid van de commissie Buitenlandse Zaken en van de commissie Burgerlijke vrijheden en Mensenrechten. Daarnaast is ze onderdeel van de EU-Turkije commissie. Hiernaast is ze de Internationaal Secretaris in het partijbestuur van de Partij van de Arbeid.

Meer over Kati Piri