Drie mythes over Europees natuurherstel ontkracht

Drie mythes over Europees natuurherstel ontkracht

De nieuwe Europese natuurherstelwet is geen blok cement die Nederland verder onder water trekt, maar juist de reddingsboei die we nodig hebben om uit de impasse te geraken.

Jaren uitstel en mismanagement resulteerden in de huidige stikstofcrisis in Nederland. We hebben veel moeite met de huidige regels omtrent stikstofuitstoot en bescherming van natuurgebieden. De reflex van sommigen om zich tegen nieuwe regels te verzetten, is dan ook begrijpelijk, maar dat is een denkfout.

Regels die niet blijken te werken, moet je juist vervangen. Vergelijk het met een dirigent die een orkest leidt met verouderde, gescheurde en volgekrabbelde partituren. Dat leidt tot disharmonie en chaos. Om harmonie te creëren, hebben we nieuwe partituren nodig. De natuurherstelwet zijn die nieuwe partituren, en niet nog meer krabbels op een onleesbare partituur zoals tegenstanders beweren.

Hieronder hoor je drie veelgehoorde mythes over de Europese natuurherstelwet.

“De Europese natuurherstelwet zal Nederland in een totale economische en agrarische lockdown duwen.”

Caroline van der Plas – Lid van de Tweede Kamer voor BBB

Boeren hebben juist baat bij natuurherstel. Je kunt namelijk geen voedsel verbouwen op dood land. Bovendien bestuiven allerlei insecten landbouwgewassen en bestrijden ze op natuurlijke wijze schimmels en plaaginsecten.

En we hebben niet minder boeren nodig, maar juist meer. Meer kleinschalige, groene en biologische boeren. En boeren die een eerlijke prijs krijgen voor hun producten van landbouwcoorporaties, tussenhandelaren en supermarkten. Want het moet lonen, en dat doet het nu niét.

Dat we door deze wet in een totale economische lockdown verzeild geraken, klopt ook niet. We zitten al in een lockdown, we kunnen geen huizen of windmolens meer bouwen en bedrijven krijgen geen vergunningen meer om uit te breiden. De Europese natuurherstelwet formuleert juist oplossingen om uit de lockdown te komen door duidelijk uitzonderingen te formuleren.

“Natuurherstel en biodiversiteit heeft strikt genomen niets te maken met klimaatopwarming.”

Alexander De Croo – Premier van België

Natuurherstel en klimaatopwarming hebben juist heel veel met elkaar te maken. Het zijn namelijk twee kanten van dezelfde medaille. De biodiversiteitscrisis onderschatten is even kwalijk als het onderschatten van de klimaatcrisis.

De opwarming van de aarde verdrijft dier- en plantensoorten. Ook vervuiling en te veel schadelijke stoffen in de lucht en het water zoals stikstof en methaan hebben hetzelfde effect. En verlies van natuur drijft op zijn beurt ook klimaatopwarming. Bossen en veengebieden halen massaal CO2 uit de lucht.

“We zitten al in de knel met Natura2000. Dit erbovenop moeten we nu niet willen.”

Esther de Lange – Europarlementariër voor CDA

De Europese natuurherstelwet vereist geen nieuwe beschermde gebieden. Er is geen enkele verplichting om het aantal beschermde gebieden uit te breiden.

We zitten inderdaad in de knel met oude Europese wetgeving, maar de natuurherstelwet bevat juist duidelijke uitzonderingsgronden om ons uit de impasse te halen.

 

We hebben de natuur meer dan ooit nodig. Gezonde natuur voorkomt droogtes en overstromingen. Door bomen te planten haal je CO2 uit de lucht, en koel je onze steden. De natuur kan ons redden.

Het komt neer op één vraag. Laten we een betere wereld achter dan diegene die we kregen? Wat ons betreft is het antwoord ja. En daarom is het absoluut geen tijd om de pauzeknop in te drukken. De klus is nog niet geklaard.

Op dood land kan je geen voedsel verbouwen en in oververhitte steden kan je niet leven. Dit gaat over onze toekomst.

Neem contact op

Europarlementariër Mohammed Chahim

Mohammed Chahim

Europarlementariër Milieu, Volksgezondheid, Industrie, Onderzoek en Energie