Maak een einde aan spookvluchten

Maak een einde aan spookvluchten

Spookvluchten hebben catastrofale gevolgen voor het milieu én voor de luchtvaartmaatschappijen. Dit moeten we in Europa voorkomen.

Het is belangrijk dat iedereen zo veel mogelijk thuis blijft en alleen verplaatsingen maakt die absoluut noodzakelijk zijn. Door de uitbraak van het coronavirus is er dus veel minder vraag naar vliegtickets, en passagiers komen vaker niet dan wel opdagen.

Lege vliegtuigen

Vliegmaatschappijen blijven echter doorvliegen om hun ‘slots’ op luchthavens niet te verliezen. Dit leidt tot absurde toestanden, sommige vliegtuigmaatschappijen vliegen geregeld met praktisch lege toestellen. 

Zogenaamde spookvluchten, vluchten zonder passagiers, blijven vliegen op hun toegewezen route. Luchtvaartmaatschappijen hebben namelijk de verplichting om aan 80% van hun vooraf gereserveerde vluchten te voldoen. De huidige situatie is weggesmeten geld en brandstof, en creëert extra uitstoot.

Versoepeling

Gelukkig heeft de Europese Commissie met spoed een tijdelijke versoepeling voorgesteld tot en met 30 juni. Een goed begin, maar volgens ons te optimistisch. De Europese instellingen zijn het er over eens dat de crisis nog minstens tot het einde van het zomerseizoen voelbaar zal zijn voor luchtvaartmaatschappijen.

Daarom stemmen wij vandaag uitdrukkelijk voor een tijdelijke opheffing van de zogenaamde ‘use-it-or-lose-it-regel’ tot en met eind oktober 2020. Zo vermijden we dat dat er heel het vakantieseizoen lege vluchten binnen Europa vliegen.