Door op 27 september 2014

PvdA-Europarlementariërs in Drachten over de toekomst van het Rode Noorden in Europa

De drie PvdA-Europarlementariërs Paul Tang, Agnes Jongerius en Kati Piri bezochten op zaterdag 27 september Drachten. Tijdens de conferentie ‘Europa in het Rode Noorden’ werd het publiek debat aangegaan over de sociaaleconomische toekomst van het noorden en over wat de nieuw verkozen Europarlementariërs daarvoor in het Europees Parlement kunnen betekenen.

Met meer dan 100 bezoekers en 25 sprekers uit het Noordelijk onderwijs, vakbonden en bedrijfsleven gingen de PvdA-Europarlementariers, politici uit Friesland, Groningen en Drenthe én Tweede Kamerleden Henk Nijboer, Lutz Jacobi, Tjeerd van Dekken, Jacques Monasch in gesprek. De bijeenkomst werd geopend met de Commissaris van de Koning te Groningen, Max van den Berg.

Als belangrijkste thema’s kwamen onder meer de lokale werkgelegenheid, grensoverschrijdende samenwerking, de aanpak van jeugdwerkloosheid en energiebeleid aan bod. Ook andere vraagstukken, die in een socialer Europa dringend moeten worden aangepakt zoals de aanpak van schijnconstructies en uitbuiting van werknemers vonden een belangrijke plaats in de sessies.

Initiator van de conferentie was voormalig PvdA kandidaat bij de Europese verkiezingen Michiel Emmelkamp, die de middag als volgt samenvatte: ,,Er liggen voor Noord-Nederland grote sociale en economische kansen, uitdagingen en bedreigingen in Europa. Denk aan Europese investeringen in nieuwe, innovatieve sectoren, of het beter opleiden van jongeren voor de vacatures die er aan de Duitse kant van de grens open liggen. Het is goed dat er gezamenlijk werd gesproken met beleidsmakers over het optimaal benutten van deze kansen. Hopelijk breien we hier snel een politiek gevolg aan.”

RTV Noord heeft een artikel geschreven over de bijeenkomst.